“Hamas uurib märtrirünnakute peatamise küsimust,” ütles šeik Hassan Youssef. “Seda ei ole veel otsustatud, aga rühmitus on palestiina rahva huvidest teadlik ja langetab otsuse, mis tuleneb nende kõrgematest huvidest.”

Tegu on esimese korraga, kus islamirühmituse liider räägib suitsiidirünnakute lõpetamisest sestsaadik, kui Palestiina liider Yasser Arafat esitas pühapäeval kõigile äärmusorganisatsioonidele üleskutse lõpetada relvakonflikt Iisraeliga.

Võrgulehekülg, kust võib lugeda kõiki Hamasi avaldusi, andis aga teada, et suitsiidirünnakute peatamise otsust ei ole langetatud ning eitas taolise kavatsuse olemasolu.

“Hamas eitab kavatsust peatada relvarünnakud sionistidele ja lubab jätkata relvastatud vastupanu, kuni okupatsioon on likvideeritud,” seisab avalduses, mis viitab Hamasi kõrgemale allikale.

Ka Hamasi juhid Gaza sektoris ütlesid, et ei tea suitsiidirünnakute lõpetamise plaanist midagi. Youssefi sõnul ei olegi sellist otsust ega avaldust veel tehtud.

Arafati Fatahi rühmituse Läänekalda liider Marwan Barghouthi ütles Reutersile, et islamistlikud ja palestiina rahvuslaste rühmitused “arutavad uuesti läbi okupatsiooni vastu võitlemise viisid ja vahendid, eriti märtrirünnakud”.

Hamasi ametnikud ütlesid pärast Arafati pühapäevast kõnet, et võitlus Iisraeli okupatsiooni vastu on nende legitiimne eesmärk.

Iisraeli eksistentsi vastustav rühmitus on 15 kuuga tapnud enesetapurünnakutes kümneid juute. Hamas on varemgi sääraste rünnakute külmutamisest teatanud, kuid siis Iisraeli uute tapmiste tõttu otsusest loobunud.

Arafat on islamirühmituste sõjalised tiivad keelustanud ja viimastel päevadel rahvusvahelise surve tõttu enam kui 30 relvarühmituste bürood sulgenud.