Halonen nimetab end pragmaatikuks ja leiab, et viisavabadus Euroopa Liidu ja Venemaa vahel saab lähemal ajal reaalsuseks, teatab Leedu Delfi.

„Me oleme pikka aega kõigi oma naabritega võrdsetel alustel koostööd teinud,“ ütles Halonen. „Viimane sõda Nõukogude Liidu ja Soome vahel toimus üle 60 aasta tagasi, seetõttu on meil olnud aega naabrussuhted uuesti üles ehitada. Ja me oleme saavutanud mõlema poole eesmärgid.“

Küsimusele, kuidas lahendab Soome minevikku suhtumise probleemid ja kuidas tuleks suhtuda valusatesse sündmustesse minevikus, vastas Halonen: „Ajalugu mäletada on hea, aga ajalukku kinni jääda pole normaalne, tuleb vaadata tulevikku. Me ei saa ajaloo eest põgeneda, aga me võime ehitada tulevikku.“

„Meil on olnud sõdu. Ja viimane kord polnud sõda meile nii väga edukas. Oli palju kibedust ja valu, sest raske oli nii Talve- kui Jätkusõja ajal. See oli väga raske kogemus. Me kaotasime osa riigist, meil oli palju ümberasujaid ja loomulikult jäävad kurvad mälestused sel ajal elanud inimeste mälus alles,“ ütles Halonen.

„Tuleb aga mäletada ka teise poole kaotusi, miljonid vene inimesed kannatasid sõja ajal samuti. Ma loodan, et keegi ei mõtle enam sõjast. Me tahaksime, et meil oleksid head suhted. Kui vaadata globaalselt, siis Euroopa ja USA käes koos on 50 protsenti kogu maailma ressurssidest. Vaatame tulevikku, tegelikult on meil ühesugused probleemid,“ jätkas Halonen.

„Kui rääkida uuest põlvkonnast, siis arvan ma, et selle esindajad peavad ajalugu teadma, aga võimalikult neutraalsest ja faktilisest küljest. Me ei kanna oma eelarvamusi minevikust tulevikku üle. Ma arvan aga, et selleks on vaja aega,“ leidis Halonen.