Venemaa sõjaline aktiivsus Läänemerel, õhupiiririkkumised ja Putini valitsuse retoorika on tekitanud Eestis hirmu. Äsja korraldati siin ajaloo suurimad sõjaväeõppused ja president Toomas Hendrik Ilves on avaldanud soovi, et Eestis paikneksid püsivalt NATO väed. President Haloneni selline asjade käik ei rõõmusta.

"Nad soovivad oma turvalisuse tagamist näidata sel moel. Ei oska öelda muud, kui et eks igaüks teeb seda omal viisil," sõnas Halonen.

Halonen ütles Yle esimesele raadiokanalile antud intervjuus, et ei kahetse 2008. aastal Eestile antud hinnangut, mille kohaselt suhtub Eesti Venemaase posttraumaatiliselt, vaid on jätkuvalt samal arvamusel.

Halonen sõnas, et kui Soome on toibunud Nõukogude Liiduga peetud sõdadest, kuigi mõningaste mööndustega, siis Eestile jäi iseseisvuse kaotamisest sarnane hirm, mis on võrreldav vägivaldsest abielust pääsenud inimese omaga. "Küllap on sellest üle saamine olnud eestlastele psühholoogiliselt raske," nentis Halonen.

Eesti ja Soome erinevaid julgeolekupoliitilisi valikuid kommenteerides märkis Halonen, et eestlased ja soomlased ei peagi asjadest ühtmoodi mõtlema. "Me võime mõelda eri moel ja seda eri põhjustel ja eks siin ole kindlasti ka tunded mängus," märkis Halonen ja lisas, et oluline oleks püüelda suhete normaliseerumise poole.