Leke toimus naftafirma BP Macondo puuraugust Mehhiko lahes ning oli rängim USA ajaloos. BP süüdistas lepingulist töövõtjat Halliburtonit tõendite hävitamises ja nõudis, et Halliburton maksaks kõigi kahjude eest, vahendab BBC News.

Hiiglaslik naftaleke kolm aastat tagasi järgnes plahvatusele naftaplatvormil Deepwater Horizon, milles hukkus 11 töölist.

„Halliburtoni tütarettevõte on nõustunud end süüdi tunnistama ühes rikkumises, mis on seotud pärast Macondo puurkaevu intsidenti andmete kustutamisega, ning maksma seadusejärgset maksimumtrahvi 200 000 dollarit ja aktsepteerima kolmeaastast katseaega,“ teatas firma oma avalduses.

Halliburton on kolmas naftalekkega seotud olevast kolmest suurest firmast, mis tunnistab kriminaalkuritegu. Naftahiiglane BP ja naftaplatvormi operaator Transocean on juba end katastroofiga seoses süüdi tunnistanud.

Halliburtonit, nagu ka teisi firmasid, ootab naftalekke tõttu ees ka tsiviilprotsess.

Arvatakse, et sellest tuleb üks suurematest ja kulukamatest kohtuprotsessidest aastakümnete jooksul ning selle käigus tehakse kindlaks lekke põhjused ja asjasse puutuvate osapoolte vastutus. Nendeks on Halliburton, BP, Transocean ja Cameron, mis tootis naftalekke peatama pidanud komponendi.

Aprillis teatas Halliburton, et peab läbirääkimisi kohtuvälise kokkuleppe saavutamiseks.

Mõnede vaatlejate hinnangul võib enese süüdi tunnistamine Halliburtoni poolt anda tunnistust tema positsioonide nõrkusest läbirääkimistel.

Halliburton on teinud 55 miljoni dollari suuruse vabatahtliku annetuse USA rahvuslikule kalanduse ja metsiku looduse fondile.

BP pani kõrvale 7,8 miljardit dollarit, kui leppis eelmisel aastal kokku kompensatsiooni maksmises naftalekke eest.