Riigipanga veebilehele ei pääsenud üldse ligi ning valitsuse oma oli kättesaadav osaliselt, teatab Rootsi rahvustelevisiooni uudisteportaal SVT Nyheter.

Valitsus pani üles teate: „Ajutiselt on keeruline valitsuskantselei tavapärasele veebilehele ligi pääseda. See on seetõttu asendatud lihtsama versiooniga, millel on lühidalt kirjas aktuaalne informatsioon, kontaktandmed ja lingid teistele allikatele.“

„Meie veebileht on maas alates kella 22-st pärast ülekoormusrünnakut,“ ütles riigipanga pressiesindaja Andersson SVT Nyheterile veidi pärast kella 22.30 kohaliku aja järgi.

Andersson rõhutas, et riigipanga IT-süsteem on veebilehest eraldi ning maksusüsteemi riigipanga ja pankade vahel rünnak ei häirinud.

Veel kella ühe ajal öösel kohaliku aja järgi polnud riigipanga veebileht kättesaadav.

„Meil on pangas praegu IT-personal probleemi kallal töötamas. Nad teevad, mis suudavad, aga me ei saa praegu anda mingeid teateid selle kohta, et veebileht taas käivitub,“ ütles Andersson öösel.

Ka Rootsi parlamendi veebilehel oli õhtu jooksul häireid. Riksdagi häirekeskuse teatel olid need aga planeeritud.

Foorumis 4chan ilmus kolmapäeva jooksul mitu hoiatuskirja häkkerite rühmituselt Anonymous.

„Me oleme teada saanud, et Rootsi valitsus andis käsu haaranguks PRQ serverite vastu, et sulgeda mitemeid failijagamislehekülgi. See on läinud liiga kaugele. See on vastuvõtmatu. (...) Internetiga ei jamata.“

Kirjas kutsus Anonymous oma toetajaid üles korraldama ülekoormusrünnak muu hulgas veebilehtede riksbank.se ja sweden.se vastu kolmapäeva õhtul kell 22 Rootsi aja järgi.

Viimastel päevadel on Rootsi veebilehtedele tehtud mitmeid ähvardusi ja korraldatud nende vastu mitu küberrünnakut. Teiste hulgas on ülekoormusrünnaku ohvriks langenud mitmed pangad, valitsusasutused ja uudisteagentuur TT. Teisipäeva öösel rünnati sotsiaalameti veebilehte ning kolmapäeva hommikul kohtuadministratsiooni oma.