Haiti voodoo ülemmeister Max Beauvoir väidab, et tema usu vastased takistavad meelega abisaadetiste jõudmist voodoo-usku haitilastele. Voodoos segunevad Lääne-Aafrikast pärit orjade traditsioonilised usundid ja katoliiklus, kirjutab Daily Telegraph.

„Evangeelsete käes on kontroll ja nad võtavad kõik omale,” ütles Beauvoir. „Neil on eesõigus kontrollida lennujaama, kus kõike kinni peetakse. Nad võtavad kõik, mis saavad, oma inimeste jaoks ja see on häbiväärne.”

75-aastane Beauvoir on Pariisi Sorbonne’i ülikooli lõpetanud biokeemik.

Tema kodulinna Marianisse pealinna Port-au-Prince’i lähedal oli just jõudnud esimene toiduabi konvoi. See kujutas endast 400 kotti riisi maailma toiduprogrammilt. Toidule tormasid kohe kallale sajad näljased voodoo-usklikud.

Nädalavahetusel kogunesid Haiti põhjaossa Gonaïves’i linna sajad voodoo hounganid ehk preestrid, et arutada, kuidas reageerida maavärinale, mis on hinnanguliselt tapnud 200 000 inimest.

Pärast maavärinat ütles USA telejutlustaja Pat Robertson, et haitilased sõlmisid 200 aastat tagasi lepingu saatanaga, et saada lahti Prantsuse kolonisaatoritest.

„Ma ei tea temast eriti midagi ja ma ei usu, et ma oleksin seeläbi midagi kaotanud,” ütles Beauvoir. „Voodood on diskrimineeritud 200 aastat. Selle arendasid välja meie esiisad, see on eluviis. Paluda meil sellest loobuda on sama hea, nagu paluda ameeriklastel hamburgerite söömisest loobuda.”

Beauvoir lükkas ümber arvamuse, et voodoo tähendab inimohvreid ja nukkudesse nõelte torkamist.

„See on Hollywoodi voodoo,” ütles Beauvoir. „Mitte keegi Hollywoodist pole kunagi saatnud antropoloogi Haiti voodood uurima.”

Haiti voodoos on jumal kõigest kõrgemal ega sekku inimeste toimetustesse. Usklikud kummardavad sadu vaime, mida nimetatakse lwadeks. Oma vaimud on ka puudel.