Lennuvälja kontrollib USA armee. Rahvusvahelised abitöötajad tunnevad muret valitsuse kontrolli puudumise üle. Haiti politseijõud on aga tugevalt ülekoormatud, teatab Associated Press.

Laupäeval kutsus Préval oma valitsuse ministrid kokku plastiktoolidest moodustatud ringi lageda taeva alla.

„See on äärmiselt raske olukord,” ütles Préval. „Me peame säilitama külma pea, et koordineerida tegevust ja mitte teineteist süüdistada.”

Haiti on läänepoolkera vaiseim riik, kus pool rahvastikust peab läbi ajama vähem kui ühe dollariga päevas.

Viimase paari aasta jooksul oli Haiti hakkamas veidi jalgu alla saama. Seda suuresti tänu 9000 ÜRO rahuvalvaja kohalolekule, kes saabusid riiki pärast 2004. aasta vägivaldseid rahutusi, millega kukutati võimult president Jean-Bertrand Aristide. Avati uusi ärisid ning endine USA president Bill Clinton tegeles riiki välisinvestorite meelitamisega.

Maavärin nullis selle kõik ära. Ellujääjad ja abitöötajad kurdavad politsei puudumise üle. Korravalvamine on jäänud täiesti rahuvalvajate ja rahvusvaheliste politseijõudude õlule, kes ka ise kandsid maavärinas märkimisväärseid kaotusi.

USA riigisekretär Hillary Clinton ütles, et USA valitsus ei kavatse võimu Haitil enese kätte võtta. „Me teeme tööd nende toetamiseks, kuid ei kavatse neid kõrvale tõrjuda,” ütles Haitile saabunud Clinton.