„Vähemalt 59 Lääne-Aafrika riigis ebolasse nakatunud 80 inimesest on seni surnud. Viimaste päevade jooksul on surmav verejooksuga palavik levinud Macenta, Guéckédou ja Kissidougou kogukondadest pealinna Conakrysse,“ teatas UNICEF AFP-le.

Suures sadamalinnas Conakrys Atlandi ookeani rannikul elab hinnanguliselt 1,5-2 miljonit inimest.

Ebolale ei ole seni mingit ravi ega vaktsiini. Haigus tapab 25-90 protsenti haigestunutest, sõltuvalt viirusetüvest, selgub maailma tervishoiuorganisatsiooni andmetest.

Haigus kandub edasi otsese kontakti kaudu vere, väljaheidete või higiga, seksuaalse kontakti kaudu või haigusesse surnute laipadega kaitsmata ümberkäimisel.

„See haiguspuhang on eriti hävitav, sest esimeste ohvrite seas on meditsiinipersonal, seni on see tapnud vähemalt kaheksa tervishoiutöötajat, kes on olnud kontaktis nakatunud ohvritega, pidurdades reageerimist ja seades ohtu normaalse ravi riigis, kus on niigi meditsiinipersonalist puudus,“ teatas UNICEF.

UNICEF on saatnud Guinea lõunaossa viis tonni abi, sealhulgas meditsiinivarustust.

Maailma üks nakkavamaid haigusi ebola avastati Kongo Demokraatlikus Vabariigis 1976. aastal ning seal on seni olnud kaheksa haiguspuhangut.

Kardetakse, et keegi võib kasutada ebolat bioloogilise relvana.

Teadlaste sõnul paljuneb viirus kiiresti ning immuunsüsteem ei tule nakkusega võitlemisega toime.