Kuigi mingit ametlikku põhjust ei ole esitatud, on Ungaris valjenemas homofoobne retoorika. Peaminister Viktor Orbán on algatanud poliitika „perekond eelkõige”, mille eesmärk on aidata traditsioonilisi perekondi ja suurendada sündivust, vahendab Guardian.

Varem sel aastal võrdles Ungari parlamendi spiiker laste adopteerimist samasooliste paaride poolt pedofiiliaga ja valitsusmeelne telekommentaator viitas Eurovisioni lauluvõistlusele kui „homolaevastikule” ja kuulutas, et mitteosalemine tuleks kasuks rahvuse vaimsele tervisele.

Ungari avalik-õigusliku ringhäälingu MTVA allikas ütles Guardianile, et kuigi sisemiselt ei ole lauluvõistluselt eemale jäämisele mingit põhjust toodud, oletavad töötajad, et selle taga on Eurovisioni seostamine LGBT+ kultuuriga.

Avalik-õiguslik meedia on Ungaris valitsusega tihedalt seotud ning on olnud oluline valitsuse migratsioonivastaste ja muude sõnumite levitamisel. Ungari veebileht Index.hu tsiteeris varem avalik-õigusliku meedia allikat, kes arvas, et Euroovisioni lauluvõistlus on ilmselt „liiga gei”.

Orbáni pressiesindaja Zoltán Kovács nimetas Index.hu artiklit „valeuudiseks”, aga ei nimetanud ka mingit muud põhjust lauluvõistlusel mitteosalemise kohta.

„Eurovisioni lauluvõistlusel osalemise asemel 2020. aastal toetame me Ungari popmuusika talentide loodud väärtuslikku toodangut otse,” teatas MTVA Guardianile.

Orbán on ise hoidunud räigest homofoobsest retoorikast, kuigi on kinnitanud, et abielu saab olla ainult mehe ja naise vaheline asi. Viimastel kuudel on aga homofoobia Orbáni siseringis lõkkele löönud.

Valitseva erakonna Fidesz parlamendiliige kutsus boikottima Coca-Colat, sest viimane kasutas reklaamis geipaari, ja parlamendi spiiker László Kövér võrdles samasooliste abielude pooldajaid laste pedofiilide poolt adopteerimisega. „Moraalselt ei ole mingit vahet pedofiili käitumise selliseid asju nõudva inimese käitumise vahel,” ütles Kövér.

„Ma tervitan muu hulgas vaimse tervise vaatepunktist otsust, et Ungari ei võta osa homoseksuaalsest laevastikust, milleks see rahvusvaheline lauluvõistlus on mandunud,” ütles valitsusmeelse ajakirja peatoimetaja ja sage telekommentaator András Bencsik. „Paljud noored inimesed arvasid, et see on midagi alla 18-aastastele, aga sel üritusel toimub avalikkuse maitse hävitamine kisavate transvestiitide ja habemega naistega.”