Alžeeria kodanik Adil Hadi al-Jazairi bin Hamlili, keda peeti al-Qaida abistajaks, kulleriks, inimröövijaks ja palgamõrvariks, vahistati Pakistanis 2003. aastal ja saadeti Guantánamo vangilaagrisse, vahendab The Guardian.

Guantánamos tema kohta koostatud toimikus on aga USA ülekuulajad veendunud, et ta töötas samal ajal Briti ja Kanada luureteenistuste informaatorina.

Pärast vahistamist 2003. aasta juunis viidi Hamlili Bagrami kinnipidamiskeskusse Kabulist põhjas, kus USA luure keskagentuur CIA teda korduvalt üle kuulas.

Nad leidsid, et Hamlili varjab Kanada ja Briti salaluureteenistuse tähtsat informatsiooni ning on ohtlik USA-le ja liitlasvägedele Afganistanis ja Pakistanis.

USA luure teatel värbasid britid ja kanadalased väidetavalt Peshawaris vaibaäriga tegelnud Hamlili 2000. aasta detsembris, sest tal oli sidemeid al-Qaidaga seotud terrorirühmitustega Afganistanis ja Pakistanis.

End 2001. aasta 11. septembri terroriaktide korraldamises süüdi tunnistanud Khalid Sheikh Mohammed ütles uurijatele, et Abu Adil ehk Hamlili korraldas 2002. aasta märtsis granaadirünnaku Islamabadi diplomaatilise kvartali protestantliku kiriku vastu, milles hukkus viis inimest, sealhulgas USA diplomaat koos tütrega.

Samuti ütles Mohammed, et Abu Adil oli vastutav rünnaku eest, mis tappis kolm tüdrukut Punjabi maakirikus sama aasta detsembris ning et Abu Adil oli andnud talle 300 000 ruupiat (2400 eurot) rünnakute rahastamiseks.

Varem on rünnakutes kirikute vastu süüdistatud Pakistani rühmitust Laskar I Jhangvi, mis on viimastel aastatel sõlminud sidemed al-Qaidaga.

USA luure teatel oli Hamlili ilmselt seotud ka 2002. aasta mais Karachi Sheratoni hotelli juures toimunud plahvatusega, milles hukkus 11 Prantsuse allveelaevainseneri ja kaks pakistanlast.

Jaanuaris koju saadetud 35-aastase alžeerlase vastu kogutud informatsioon tundub aga olevat vigane nagu paljud süüdistused Guantánamo dokumentides.

Osa informatsioonist võidi saada piinamise teel. Khaled Sheikh Mohammedit piinati näiteks vangistuse esimese kuu jooksul Tais CIA poolt veega 183 korda.

Karachi hotelliplahvatusega seob Hamlilit vaid see, et ta ajas vaibaäri, mis olevat ka väidetava mõrvari kattevari.