Ameerika diplomaatide koostatud dokumentides öeldakse, et mõne alliansi liikme hinnangul püüdis Grybauskaitė selliste avaldustega saavutada omaenda poliitilisi eesmärke, raskendades kaitseplaanide koostamise reaalseid võimalusi, teatab BNS.

"Ta (Grybauskaitė) on alati olnud aktiivne, ärgitanud NATO-t koostama Balti riikidele kaitseplaane. Tema avalikud sõnavõtud tekitasid mõnedes alliansi liikmetes murelikkust, sest nii valju retoorikat kasutati ilma mingi vajaduseta, omaenda poliitiliste eesmärkide saavutamiseks, see aga üksnes raskendab niisuguste plaanide loomise võimalusi," on öeldud WikiLeaksi keskkonnas avaldatud dokumendis, millest katkendeid avaldas esmaspäeval Leedu portaal 15min.lt.

Ameerika diplomaatide sõnul ei meeldinud Leedu presidendi kommentaarid Läti ja Eesti juhtidele, sest neid ei kaasatud alati läbirääkimistesse Balti riikide julgeoleku üle.

"Meie andmeil üllatasid tema (Grybauskaitė) kommentaarid ebameeldivalt Eesti ja Läti presidenti, kellega ei peetud iga kord nõu seoses Grybauskaitė avaldustega Balti riikide julgeolekut puudutavatest asjadest. Ent Leedu kaitseministri sõnutsi oli Grybauskaitė oma taktika õigsuses veendunud ja lootis, et "kuninga alastusest" kõnelemine sunnib alliansi Balti regiooni kaitseplaane üle vaatama," on öeldud USA diplomaatide koostatud märgukirjas.