Uraan oli mehe jope taskus kilekoti sees, teatab Fox News.

Tegemist on ühe tõsisema juhtumiga viimastel aastatel, kui tuumamaterjali smuugeldaja vahistatakse. USA võimud on aastaid hoiatanud, et terroristid võivad üritada hankida tuumapommi materjali mustalt turult.

Operatsioonis osalesid USA poolelt veel FBI ja mitmed muud agentuurid. Võimud ei tea, kust vahistatud mees tuumamaterjali sai või kas tema väide, et tal on võimalik hankida tunduvalt suuremat kogust, vastab tõele.

Vahistatud isik ega Vene võimud ei tee Gruusia uurijatega koostööd, seega pole võimalik kindlaks teha, kas tal on tõepoolest Venemaalt võimalik saada veel suurt kogust tuumapommi kõlblikku uraani.

Vahistatud mees tegutses Venemaa poolt toetatud Gruusia separatistlikes provintsides Abhaasias ja Lõuna-Osseetias. Gruusia siseministri Vano Merabishvili sõnul on mõlemas regioonis tõsine salakaubavõrgustik, kus liigub palju ka tuumamaterjali, kuid kõrgrikastatud uraani said nad kätte esimest korda.

Merabishvili sõnul esines Gruusia agent rikka välismaise ostjana, kes sai venelaselt näidiskoguse rikastatud uraani. Müüa soovis suurema koguse üle andmist teha Venemaa territooriumil Põhja-Osseetias, kuid agent polnud nõus ning nõudis, et tehing toimuks Tbilisis.

Mees vahistati ja mõisteti kuni 10 aastaks vangi. Kuigi Vene võimudele anti uraani näidis, ei ole nad omalt poolt mingit infot vastu andnud.

Merabishvili sõnul oli tegemist umbes 100 grammi üle 90 protsendise uraaniga. Hiroshimale visatud pommis oli 50 kilo 90 protsendist uraani. Ekspertide sõnul on võimalik tuumapommi teha 15 kilo uraaniga.

ÜRO aatomiagentuuri IAEA andmetel on alates 1993. aastast maailmas toimunud 16 kõrgrikastatud uraani salakaubitsemise juhtumit, mis võimude poolt takistatud.