Sõltumatut kinnitust sellele ei ole, vahendavad ERR Uudised “Aktuaalset kaamerat”.

Venemaa väitel on neil vastavalt Prantsusmaa vahendatud rahuleppele õigus jätta Lõuna-Osseetia piiri lähistele rahuvalvajad. Inimõiguste organisatsioon Human Rights Watch (HRW) nõuab, et Venemaa uuriks teateid osseedi omakaitse rüüstamistest ja süütamistest Gruusia külades.

Gruusia lõpetas täna seoses Venemaa otsusega tunnustada Lõuna-Osseetia ja Abhaasia iseseisvust Vene kodanikele viisade väljastamise kõigis piirikontrollipunktides.

HRW teatel tõestavad satelliitfotod, et grusiinide külasid on Lõuna-Osseetia piirkonnas tahtlikult maha põletatud ja HRW esindajad on ka ise näinud grusiinide külade rüüstamist ja põletamist Lõuna-Osseetia relvaüksuste poolt, vahendab BBC News.

HRW esindajad on rääkinud mitmete osseedi võitlejatega, kes on öelnud, et sellise tegevuse eesmärk on see, et grusiini külade elanikel poleks enam maju, mille juure tagasi pöörduda.

HRW esindaja Rachel Denberi sõnul viitab see kõik tõsistele sõjakuritegudele jainimõiguste rikkumistele. Samas tunnistab HRW, et teateid inimõiguste rikkumistest on saabunud kõigi konflikti osapoolte aadressil.