Täna Thbilisis kohtunud Eesti ja Gruusia peaministrid keskendusid peamiselt kaubandussuhete arutamisele. Kuid mööda ei pääsetud ka laiemast rahvusvahelisest olukorrast, eriti ühise naabri Venemaa tegevusest.

Gruusia näeb peaminister Garibašvili sõnud Eestit selge eeskujuna, kes on saavutanud nii EL-i kui ka NATO liikmelisuse. Riigil endal on kogemus 2008. aastast, mil konflikti järel Venemaaga on 20 protsenti Gruusia territooriumist Abhaasia ja Lõna-Osseetia näol okupeeritud.

Kui aga EL ja Eesti on võtnud Venemaa tegevuse suhtes sanktsioonide kehtestamisega üpris karmi hoiaku, siis Gruusia on valitsusjuhi kinnitusel jätkamas pehmemat, konstruktiivset joont.

Delfi ja Eesti Päevaleht küsisid Garibašvililt tänase kohtumise järel peaminister Taavi Rõivasega, kuidas ta kirjeldaks hetkel Gruusia suhteid Venemaaga? Arvestades ühelt poolt Ukrainas toimuvat ja Gruusias varem okupeeritud territooriumite küsimust, kuid teisalt fakti, et näiteks Gruusia kaubavahetus on Venemaaga tõusujoones.

Garibašvili märkis, et Venemaa on tõesti avanud oma turu taas Gruusia toodetele. "Kuid poliitilistes suhetes pole olnud mingit paranemist,“ sõnas ta.

“Venemaa jätkab Abhaasia ja Lõuna-Osseetia okupeerimist,” rääkis Gruusia peaminister. Ta lisas, et Gruusia on “väga mures” mõlema territooriumi nn valitsuste ja Venemaa vahel sõlmitud või sõlmimisel olevate lepingute pärast, millega nähakse ette teatud avalike teenuste minek Moskva kätte. Teisisõnu on neid lepinguid kujutatud kui võimalikku okupeeritud territooriumite annekteerimise algust.

Samas aga rõhutas Garibašvili, et see kõik pole muutnud Gruusia Venemaa poliitikat. “Me tahame säilitada Venemaaga konstruktiivsed suhted. Meie poliitika pole mitte kellegi vastu,” lisas ta, kinnitades, et samamoodi tahab Gruusia saada osaks “Euroopa Liidu perest”.