Gruusia soovib riikidevahelisi tüliküsimusi lahendavalt rahvuvaheliselt kohtult käsku või ettekirjutust need väidetavad rikkumised lõpetada, sealhulgas rünnakud tsiviilisikute vastu, mõrvad, inimeste jõuga ümberasustamise ja humanitaarabist ilmajätmise.

Venemaa seab arvatavasti kahtluse alla rahvusvahelise kohtu pädevuse ja vaidleb vastu Gruusia väidetele, et on toimunud diskrimineerimist rahvuse alusel või et olukord on kontrolli alt väljunud.

Gruusia väidab, et alates 1991. aastast on üle 400 000 tema kodaniku, ehk ligi 10 protsenti kogu rahvastikust, Venemaa vägivalla- ja hirmutamiskampaania tõttu olnud sunnitud oma kodust lahkuma.

Kui kohus otsustab, et tal on asja arutamiseks olemas jurisdiktsioon, antakse kahe-kolme päeva jooksul välja esialgne ettekirjutus.

Mõnede kohtuasjade arutamine võtab rahvusvahelises kohtus aega aastaid, kuid Gruusia suursaadik Hollandis Maia Pandžikidze ütles, et loodab kiiret otsust.

Gruusia palub ka, et Venemaa võimaldaks turvaliselt kodudesse naasta vägivalla tõttu kodudest põgenenud inimesed.

Hollandi Groningeni ülikooli rahvusvahelise õiguse lektor Andre de Hoogh ütles, et Gruusia võiduvõimalused protsessil on väikesed, kui ta ei suuda tõestada, et Venemaa tegevust on inspireerinud rassiline diskrimineerimine.