Ministeerium avaldas süüdistuse eile oma koduleheküljel. Tbilisi andmetel ilmusid Vene sõjaväelased 2. augustil Gori rajoonis asuvasse Kveši külasse (mida kontrollivad Lõuna-Osseetia võimud) eesmärgiga muuta piiri ja märkisid territooriumi ära uute piiripostidega.

Gruusia välisministeeriumi avalduses rõhutatakse, et tegu on provokatsiooniga ja „Vene okupantide katsega tungida Gruusia territooriumi sügavustesse".

Infoagentuur Interfax teatab, et Vene pool pole veel kuidagi omalt poolt Tbilisi avaldust kommenteerinud.

31. juulil nimetas Lõuna-Osseetia president Eduard Kokoitõ nimetas seda maa-ala, aga ka Trussovski kuru, mis asub Kazbeki mäe ja Kaukaasia peaaheliku vahel „põliseks osseetia territooriumiks, mis on arusaamatutel põhjustel sattunud Nõukogude ajal Gruusia NSV haldusesse".  

Toona teatas Kokoitõ, et „nende tuleb võtta arutlusele nende alade tagastamine Osseetiale" ja lubas „koos Venemaaga" viia läbi Gruusiaga piiri demarkeerimise. Lõuna-Osseetia piiri Gruusiaga valvavad vastavalt lepingule ka Vene piirivalvurid.

Alles nädalavahetusel süüdistasid Venemaa ja Lõuna-Osseetia, et 29. juulist kuni 1. augustini tulistati Gruusia poolelt korduvalt miinipildujatest ja granaadiheitjatest Tshinvalit.

Vene kaitseministeerium nimetas väidetavat tulistamist "katseks pingestada olukorda regioonis" ning lubas kasutusele võtta "kõik jõud ja vahendid, et kaitsta Lõuna-Osseetia tsiviilelanikke ja sõjaväelasi". 

Samas piirkonnas viibivad Euroopa Liidu vaatlejad mingit tulistamist ei tuvastanud. Gruusia julgeolekunõukogu esimehe asetäitja Irakli Bortškidze sõnul on alust arvata, et Moskva kavandab mingeid aktsioone, kuna praegune olukord Gruusia piiril meenutab eelmise aasta augusti algust, kui puhkes toonane relvakonflikt.  

Venemaa esindaja NATOs Dmitri Rogozin Gruusia president Mihheil Saakašvilist