Eitades, et Gruusia rünnaku tõttu hukkus Lõuna-Osseetias tuhandeid Vene rahuvalvajaid, avaldas Tbilisi oma tõendid, mis on saadetud sõja põhjusi uurivale Euroopa Liidu komisjonile. Kremlit süüdistatakse ilmselgelt vale informatsiooni levitamises väljamõeldud rünnakute kohta Vene rahuvalvajate vastu, kirjutab The Times.

Gruusia dokumendis on öeldud: „Neid valesid, mida levitatakse Venemaa toetatud propaganda abil, kasutati Venemaa poolt sõjalise agressiooni seadustamiseks ülejäänud Gruusia territooriumi vastu.”

Šveitsi diplomaadi Heidi Tagliavini juhitud Euroopa Liidu komisjon süüdistab oodatavalt sõja puhkemises nii Gruusiat kui Venemaad. Raport avaldatakse kolmapäeval.

Gruusia väitel saatis Kreml oma väed Lõuna-Osseetiasse juba enne sõjategevuse algust. Samuti lükkab Gruusia ümber Venemaa väited, et Gruusia armee korraldas genotsiidi Lõuna-Osseetia tsiviilelanikkonna vastu. Vastupidi, grusiinid väidavad, et on leidnud tõendeid selle kohta, et Vene sõdurid vastutavad Lõuna-Osseetia grusiinidest elanikkonnaga külade etnilise puhastuse eest.

Gruusia ametnik ütles The Timesile, et Euroopa Liidu komisjon ei suutnud tõendada, et Gruusia väed ründasid ja tapsid Lõuna-Osseetias Vene rahuvalvajaid. Kreml kasutas seda aga peamise õigustusena oma vägede Lõuna-Osseetiasse saatmiseks.

Tbilisi süüdistab Venemaad täiemõõtmelise sõja ettevalmistamise Gruusia vastu juba neli kuud enne konflikti algust. Siiski tunnistatakse, et president Mihheil Saakašvili saatis väed Lõuna-Osseetia pealinna Tshinvalisse pärast päev kestnud konfrontatsiooni eskaleerumist.

„Gruusia armee tegevus oli suunatud varem identifitseeritud sõjaväeliste sihtmärkide vastu, mis asusid Lõuna-Osseetia/Tshinvali piirkonnas,” öeldakse dokumentides. „Kooskõlas Gruusia kaitse-eesmärkidega suunati suurtükituli ka Vene tankikonvoi pihta, mis liikus Lõuna-Osseetia/Tshinvali konfliktitsooni suunas. Samuti pommitas lennuvägi Gupta silda, et peatada Vene tankid, mis liikusid Lõuna-Osseetia/Tshinvali suunas.”

Euroopa Komisjoni raport