Tormituul ja uduvihm takistasid veterane korraldamast tavapärast rongkäiku läbi linna ja asetamast lilli keskväljakul kõrguva hiigelsuure pronksskulptuuri jalamile.

Rahvas kogunes Stalini tagasihoidliku lapsepõlvekodu juurde ja kuulas kõnelejaid, kes taunisid Gruusi praegust presidenti Eduard Ševardnadzet ja tema püüdeid Gruusia ja Lääne sidemeid tugevdada.

Üldise nördimusega võeti vastu teade, et Washington kavatseb saata eriüksuste instruktorid Gruusiasse treenima sõdureid võitluseks terroristidega, kes arvatakse varjavat end riigi põhjaosa mägedes.

“Meie juhtkond ei mõista, et ainus viis Gruusia päästmiseks on Venemaa kaudu. Ameeriklased meid ei aita,” ütles Gruusia kommunistliku partei Gori haruorganisatsiooni sekretär Tsotne Turiašvili.

Venemaa vastustas algatuseks Washingtoni plaani, aga siis teatas president Vladimir Putin, et ei näe Ühendriikide armee abis Gruusiale “mingit tragöödiat”.

20. sajandi üheks verisemaks diktaatoriks peetaval Stalinil on kodumaal Gruusias tänini hulganisti austajaid, kes igatsevad taga nõugukogude ajal Moskvast tulnud toetusi ning odavaid toiduaineid ja elamispinda.

Stalini surma-aastapäeva tähistati ka Moskvas. Venemaa kommunistliku partei juht Gennadi Zjuganov viis teisipäeval Kremli müüri äärde Stalini hauale lillepärja ja kritiseeris taas teravalt võimusid.

Esikommunist väitis ajakirjanikele, et tuhanded inimesed on sunnitud mälestama Jossif Stalinit tema 49. surma-aastapäeval olukorras, “kus Venemaa tunneb seninägematut geopoliitilist lüüasaamist, minetades 1945. aasta suure võidu saavutused, oma rahvusvahelise autoriteedi ja mõjujõu ning on igast küljest NATO vägedest ümber piiratud”.

Zjuganov on veendunud, et Stalini-aegseid ja praegust elu võrreldes on “iga normaalne aus inimene” sunnitud tunnistama, et viimased 10 aastat kestnud reformid on Venemaa sajandi võrra tagasi paisanud.

“Tahaks meie äpardunud reformijatele meelde tuletada, et Stalin suutis just kümne aastaga muuta pasteldes Venemaa võimsaks tööstusriigiks, luua siin võimas armee, eesrindlik teadus ja haridus. Ja mis peamine — loodi ja valmistati hästi ette kodanike põlvkond, kes saavutas võidu maailmaajaloo kõige tumedama jõu — fašismi üle,” kuulutas kommunistide partei juht Punasel väljakul.