USA-s on kõige populaarsem hüpotees Kreeka olukorra arengu kohta järgmine: 17. juunil valivad kreeklased jälle parteisid, mis tahavad Euroopa Liidu ja IMF-i abipaketi tingimused üle vaadata. Euroopa, eriti Saksa võlausaldajad keeravad laenukraanid kinni võibolla juba juulis-augustis. Kreekal lõpeb otsa sularaha ja ta ei suuda enam võlgu maksta. Kui riik ei suuda töötajatele palku maksta, tuleb selleks leida uus viis – teine valuuta, teatab AFP.

Citibanki peaökonomist, tuntud euroskeptik William Buiter ütleb, et 50-75-protsendise tõenäosusega lahkub Kreeka eurotsoonist, ilmselt 2013. aasta alguses.

Kreeka lahkumise kohta eurotsoonist on Ameerikas juba tarvitusele võetud sõna „grexit“.

Konsultatsioonifirma ISC Risk Advisors teatab, et Wall Streetil ja Washingtonis on Kreeka lahkumiseks valmistutud juba kaks aastat. Muuhulgas on riskantsetest riikidest investeeringuid välja viidud. Hinnangute järgi on Kreekas neli miljardit dollarit USA pankade raha.

Euroopa pankadel on Kreekas kinni 65 miljardit ning Hispaania, Itaalia, Portugal ja Iirimaa on raskustes, mistõttu võib paanika kiiresti levida. Kõige hullemal juhul on mõju rahvusvaheline.

USA-s on olemas plaan selleks puhuks, et rahvusvaheline majanduskriis viib seal pangakrahhideni. Sel juhul päästetaks pangad maksumaksja raha eest.

„Ma ei usu, et nii läheb, aga kui euro probleemid viivad Ameerika panga krahhini, võtavad järelevalveorganid selle üle,“ ütles USA keskpanga endine ametnik Phillip Swagel. „Praegu peab USA valitsus vaid jälgima hämmastusega Euroopa võimetust olukorras tegutseda.“