Saksamaa uudisteagentuuri DPA andmeil sisenes Greenpeace Heiligendammis asuva tippkohtumise turvatud alale mere poolt kahe kummipaadi abil, vahendab YLE. Organisatsiooni esindaja sõnul tahtsid nad viia lukshotellis kogunenud riigipeadele ilmastikusoojenemist puudutava nõudmise.

Merevägi surus Greenpeace’i paadid tippkohtumispaiga lähedal asuvasse Kühlungsborni.

Tippkohtumist turvavad 16 000 politseinikku ning selle toimumispaik on nii maalt kui merelt isoleeritud.

Täna hommikul kohtusid omavahel USA president George Bush ja Inglismaa peaminister Tony Blair. Bush sõnas kohtumise järel, et et USA on valmis võtma juhtiva rolli võitluses kliimamuutuste vastu. Kliimamuutused on üheks G8 kohtumise peateemaks. Teised riigid üritavad sundida USA-d piirama kasvuhoonegaase.

Saksa uudisteallikate andmeil oli kliimaküsimustes toimunud lähenemine. Inglismaa peaministri arvates ei saa tippkohtumisel siiski paika panna täpseid piiranguid saastamisele. Blairi arvates ei sobi see G8 kohtumisega, kuna tugevasti saastavad keskkonda ka suured arenevad riigid nagu India ja Hiina. Kohtumist võõrustav Saksamaa on taotlenud G8 lubadust vähendada aastaks 2050 kasvuhoonegaaside emissiooni 50 protsendi võrra.

USA raketitõrjekilbi küsimustes eriarvamusel olevad USA president George Bush ja Venemaa president Vladimir Putin kohtuvad omavahel täna õhtul. Tegemist on kahe presidendi esimene kohtumine viimase poole aasta jooksul.

Riikide pingelisi suhteid on võrreldud Külma Sõjaga. Bush püüdis enne kohtumist tüli vaigistada, öeldes, et Venemaa ei ole USA vaenlane. Venemaale aga ei meeldi sugugi USA kava paigutada Tšehhi ja Poolasse raketitõrjesüsteemid.

Euroopa komisjoni president Jose Manuel Barroso usub, et Saksamaal toimuv G8 tippkohtumine võib siiski oma eesmärke täita. „Üksainus tippkohtumine ei saa teha imet, aga kui läheb hästi, võib see mõjutada nii kliimamuutustega tegelemist, kaubanduse liberaliseerimist kui parandada vaeste riikide olukorda,” ütles Barroso.