Euroliidu ja Türgi lepingu järgi saadetakse Kreekast tagasi kõik mere kaudu tulevad illegaalid, kes on riiki jõudnud pärast 20. märtsi. Esmaspäeval ehk esimesel päeval pärast kokkulepet maabus Kreeka saartel 1662 inimest, ent pärast seda hakkas number järsult langema. Valitsuse kinnitusel oli neljapäev esimene päev pärast lepet, kus sisenejate number oli 0. Järgmistel päevadel saabus veel paarsada inimest, aga võrreldes märtsi algusega, kus tulijate hulk võis päevas ulatuda 3300-ni, on muutus märgatav.

Kreeka valitsus hoiatas siiski, et nendest numbritest on vara järeldusi teha, sest immigrantide arv on varemgi kõikunud. Sama nentis abiorganisatsioon Rahvusvaheline Päästekomitee.

Ametnikud viitavad, et eelmisel nädalal oli Vahemerel halb ilm, mis võis laevade tulekut viivitada. Wall Street Journal tsiteerib süürlast, kelle sõnul proovisid tema tuttavad läinud nädalal kaks korda merd ületada, aga pidid tagasi pöörduma. Sama allikas ütles, et enamik inimsmugeldajaid üritas Kreekasse jõuda paar päeva enne Türgiga sõlmitud leppe jõustumist.
28. märts, Schisto põgenikelaager Ateenas

Veel immigratsiooniga seotud arenguid

* Neljapäevastel andmetel viibis Kreekas 50 000 põgenikku ja immigranti.

* Türgisse tagasisaatmine pidi algama juba eelmisel esmaspäeval, ent Kreeka võimude teatel võtab halduslike ja juriidiliste küsimuste lahendamine aega vähemalt 4. aprillini.

* Laupäeval asus Kreeka valitsus tühjendama Makedoonia suletud piiril asuvat immigrantide laagrit. Ametlikel andmetel asus laagris sel hetkel vähemalt 11 600 inimest.

* Pärast jaanuarit, kui Türgi hakkas mere ja õhu kaudu saabuvatelt süürlastelt viisat nõudma, on riigi läänerannikul asuvas Izmiri linnas süürlasi märgatavalt vähemaks jäänud, kirjutab Wall Street Journal. Ühe pagulase sõnul on hinnad sealsetes hotellides langenud kaks korda.

* Saksamaale saabuvate asüülitaotlejate arv on viimastel andmetel langenud 150-le inimesele päevas.

* Pühapäeval pidas Türgi piirivalve kinni viis laeva kokku 350 inimesega. Enamik neist olid pärit Birmast.

* Bulgaaria peaminister Boiko Borisov ütles reedel, et vajadusel võib riik rajada tõkketara ka Kreeka piirile. 2013. aasta lõpus alustati okastraataia rajamist Türgi piirile, plaanitud 166 kilomeetrist on 100 juba valmis.

* Laupäeval vahistati Kreekas Kosi saarel kuueliikmeline jõuk, kes tegeles asüülitaotlejatele võltsitud dokumentide müümisega.