Üritus algas eile pärastlõunal igati rahumeelselt, ent kuna kogunenud oli üle 2000 inimese, andis politsei meeleavaldajatele korralduse seoses koroonaviiruse leviku ohuga lahku minna. Tervishoiunõuete kohaselt ei tohi hetkel Rootsis koguneda korraga üle poolesaja inimese, vahendab uudisteagentuur STT.

Hoolimata politsei korraldusest otsustas osa meeleavaldajatest protestimist jätkata, marssides läbi Göteborgi kesklinna. Mõned neist kogunesid ühele linna peamisele väljakule, kus nad põlvitasid politseinike ette maha ja palusid viimastel sama teha. Korrakaitsjad aga keeldusid ning tõrjusid politseiahelikule liiga lähedale tulnud inimesed eemale.

Väljaku lähedal asuvasse parki kogunenud grupp märatsejaid asus politseinikega vastamisi, loopides nende suunas pudeleid ja raputades korrakaitsjate autosid. Tänavasillutisest kangutati välja kive, ent politsei teatel need korrakaitsjaid siiski ei tabanud. Osa rüüstajatest tormas läbi kesklinna, visates sisse kaupluste aknaid.

"Mitmed tüübid, kes tavaliselt tekitavad meile teatud eeslinnades probleeme, on rahutustes osalenud," ütles politsei pressiesindaja Christer Fuxborg Göteborgi meediale. "Meie arvates on need isikud siin, et hävitada."

Kohapeal peeti kinni mitu inimest, kellest vähemalt ühel oli ka relv.

Rootsi pealinnas Stockholmis kuningapalee ees läks pühapäeval meeleavaldajate ja politseinike vahel samuti tuliseks ning viimastel tuli agressiivsete protestijate tõrjumiseks kasutada kumminuiasid ja pisargaasi.