Enne USA Stockholmi saatkonna ametnike 2008. aasta visiiti Göteborgisse võttis saatkonnaga ühendust tollane linnasekretariaadi informatsioonigrupi juht ja praegune valimisdirektor Bill Werngren, teatas ajaleht Göteborgs-Tidningen reedel The Locali vahendusel.

Werngren saatis USA saatkonnale mitmeid ajalehes Göteborgs-Posten 2007. aastal ilmunud artikleid immigratsiooniprobleemide ja linna Somaalia kogukonna kogetud isolatsiooni kohta.

Werngren kirjutas oma memos, et olukord Göteborgis meenutab talle lauset: „Houston, we have a problem.” („Houston, meil on probleem.” Houston – USA kosmoselendude juhtimiskeskus.)

Samuti nimetab Werngren artikleid huvitavaks ja üsna õudustäratavaks lugemiseks ning tervitab USA ametnike visiiti kui võimalust kaasata kogukonnajuhid dialoogi.

Rootsi moderaatide partei liige Abdirisak Waberi, kes valiti 2010. aasta septembris Rootsi parlamenti, kutsuti kohtumistele USA saatkonna töötajatega. Waberi oli Göteborgi Gårdsteni linnaosa Römosse kooli direktor.

USA saatkonna telegrammi järgi oli Waberi Rootsi somaallaste olukorra suhtes pessimistlik.

„Need, kes on Rootsi immigreerunud, ei hakka end kunagi rootslastena tundma, mis tekitab võõrandumise tunde,” ütles Waberi kohtumisest koostatud raporti järgi.

USA saatkond saatis hiljem Washingtoni oma järeldused Göteborgi toimunud visiidi kohta.

„Immigrantide kogukonna rahulolematus moslemitest tööotsijate diskrimineerimise üle vastab linnaametnike pettumusele, kes neist ühe sõnul tunnevad, et 30 aastat kestnud programmid moslemitest immigrantide integreerimiseks ei ole töötanud,” selgub USA saatkonna telegrammist.