80-aastane Gorbatšov hoiatas ühtlasi, et Venemaa ei peaks kordama Nõukogude Liidu vigu ja laskma end monopolil valitseda, kritiseerides teravalt Vladimir Putinit ja tema liitlasi, vahendab BNS AFP uudist.

Venemaa tähistab reedel 20 aasta möödumist 1991. aasta 19. augusti putšist Gorbatšovi režiimi kukutamiseks, mis kiirendas NSV Liidu lagunemist.

"Lühidalt öelduna: ma ei ole rahul," ütles Gorbatšov.

Ta tõi välja, et Venemaa on suremuse poolest koos Aafrika riikidega samal tasemel ning võrreldes sõjajärgsete aastatega saab hariduse poole vähem inimesi.

Küsimusele, kes peaks saama Venemaa järgmiseks presidendiks, vastas ta, et võimuladvikus "peaks olema rotatsioon".

Venemaal toimuvad järgmisel aastal presidendivalimised ning see on tekitanud riigis ebakindluse õhkkonna.

Gorbatšov on sageli kritiseerinud Putinit, kes sai 2000. aastal Boriss Jeltsini järel presidendiks ja on praegu peaminister. Hoolimata Dmitri Medvedevi asumisest presidendi kohale 2008. aastal langetab tähtsamaid otsuseid endiselt Putin.

"Uuendus ei tohi piirduda Putini või Medvedeviga, peavad toimuma ausad valimised," jätkas Gorbatšov, kuid selle asemel "kasutame me haldusressursse" ja regioonid peavad õigetele kandidaatidele teatud toetusprotsendi tagama.

"Kui režiim teeb kõik, et oma võimu kindlustada, siis annab see märku autoritaarsusest," ütles ta.

"Monopolist tuleb loobuda, me ei tohi korrata Nõukogude Liidu kõige hullemaid vorme," ütles Gorbatšov ja nimetas Putini asutatud Rahvarinnet "vastuvõetamatuks".