„Ameerika vajab kohe perestroikat. Ma pidasin USA-s loengu ja ütlesin, et riik vajab oma perestroikat ja mulle aplodeeriti 10 minutit seistes,” ütles mees, kes lagundas Nõukogude Liidu, vahendab The Telegraph.

„Kõik on harjunud, et Ameerika on nagu karjus, kes ütleb kõigile, mida teha,” ütles Gorbatšov visiidil Londonisse ajalehe Evening Standard omaniku Aleksandr Lebedevi juurde. „Aga see periood on juba lõppenud. Sellepärast peab valitsema solidaarsus ja partnerlus. Üksainus riik ei saa kunagi maailma valitseda.”

Gorbatšovi sõnul peab maailm leidma uue mudeli ning rahvusvaheline valuutafond IMF, Maailmapank ja rida muid rahvusvahelisi organisatsioone vajavad suuri muudatusi.

Gorbatšov lisas, et viimastel aastatel on maailmas valitsenud liigne tarbimine ning kõige suurem probleem maailmas on suur lõhe rikaste ja vaeste vahel. Gorbatšovi sõnul ei ole ta kohtunud USA presidendi Barack Obamaga, kuid ta loodab seda teha eelseisval visiidil Washingtoni.

Gorbatšov lõi koos Lebedeviga eelmisel aastal Venemaal uue opositsioonipartei. Gorbatšovi sõnul usub ta, et Venemaa peaminister Vladimir Putin kujutab endast ohtu demokraatiale.

„Putin tahab lahendada demokraatia probleeme – ja ta tahaks seda teha nii kiiresti kui võimalik,” ütles Gorbatšov.

„Venemaal oli vähem aega demokraatia ülesehitamiseks. Me peame selle teekonna läbima samm-sammult. Me peame muutma Venemaa meelsust ja psühholoogiat,” lõpetas Gorbatšov.