Gibraltar lükkas varem tagasi USA taotluse laev uuesti arestida. Aluse nimi muudeti vahepeal Grace 1-st Adrian Darya-1-ks, vahendab BBC News.

USA esitas viimase minuti taotluse reedel.

Gibraltar teatas, et ei saa Washingtoni arestimistaotlust rahuldada, sest USA sanktsioonid Iraani vastu Euroopa Liidus ei kehti.

Teheran teatas, et on valmis saatma Adrian Darya-1 kaitsma mereväe eskordi.

Tanker 29 meeskonnaliikmega Indiast, Venemaalt, Lätist ja Filipiinidelt hõivati Briti merejalaväelaste abiga 4. juulil pärast seda, kui Briti territooriumi Gibraltari valitsus väitis, et see suundub Euroopa Liidu sanktsioone eirates Süüriasse.

Hõivamine tekitas diplomaatilise kriisi Suurbritannia ja Iraani vahel. Iraan on hõivanud Pärsia lahel Briti lipu all oleva Rootsi ettevõtte omanduses oleva tankeri Stena Impero.

Gibraltar vabastas tankeri neljapäeval pärast seda, kui sai Iraanilt kinnituse, et see ei lossi lasti Süürias.

USA justiitsministeerium esitas seepeale taotluse laev arestida põhjendusel, et sellel on sidemeid Iraani revolutsioonilise kaardiväega, mille USA on kuulutanud terroriorganisatsiooniks.

Gibraltar teatas eile, et ei saa USA taotlust rahuldada, sest Euroopa Liit ei pea Iraani revolutsioonilist kaardiväge terroriorganisatsiooniks.