"USA peaks välja astuma inimeste õiguse eest ise oma tulevikku määrata," ütles Gibraltari valitsuse juht Fabian Picardo, teatab AFP BNS-i vahendusel.

"Ma ei usu, et ameerika hingelaadis oleks midagi, mis ütleks, et inimestele nagu mina, Falklandi saarte elanikud ja gibraltarlased peaks ette kirjutama, kelle alla nad peavad kuuluma."

Sel aastal juba neljandat korda Ühendriikides viibiv Picardo püüab võita Gibraltarile ja Suurbritanniale rahvusvahelist toetust diplomaatilises tülis Hispaaniaga.

Pürenee poolsaare lõunatipus asuv territoorium tähistab sel aastal 300 aasta möödumist Hispaania pärilussõjad lõpetanud Utrechti lepingust, millega Gibraltar Suurbritanniale loovutati.

Kuid viimastel kuudel on Hispaania hoogustanud oma ammust kampaaniat võita tagasi see strateegiliselt tähtis maalapp Vahemere ja Atlandi ookeani vahel.

"Kuidas saab olla nii, et Ühendriigid ei ole mures nende 30 000 inimese pärast Gibraltaril, keda tahetakse sundida oma kuuluvust muutma?" küsis Picardo Washingtonis toimunud üritusel.

"Falklandi ja Gibraltari taolised probleemid tekitavad ebastabiilsust nende vahel, kes peaksid olema liitlased," ütles ta.

Picardo sõnul loodab ta selles vaidluses seni neutraalsena püsinud Washingtonilt avaldust, mis toetab kõigutamatult britimeelsete gibraltarlaste õigust enesemääramisele.

Juulis rajas Gibraltar oma vetesse 70 betoonplokist koosnev tehisrahu, mis võimude sõnul oli mõeldud kalavarude üleekspluateerimise ärahoidmiseks ja mereelu elavdamiseks.

Vastumeetmena alustas Hispaania piiripolitsei Gibraltarile sisenevate autode kontrolli, põhjustades tundidepikkuseid järjekordi.

Picardo sõnul on Gibraltar valmis kindlalt vastu seisma Hispaania katsetele selle majandust karmi piirikontrolli ja muude meetmetega lämmatada.

Madridi tegevus on tekitanud küsitavusi tema taotluse suhtes 2015. aastal ÜRO julgeolekunõukogu liikmeks saada, väitis Picardo Hispaaniat silmakirjalikkuses süüdistades.

Kuidas on "Hispaania valmis kaitsma demokraatiat kogu maailmas, kui ei kaitse seda omaenda tagahoovis", ütles ta AFP-le.

1967. ja 2002. aastal toimunud rahvahääletustel lükkasid Gibraltari elanikud tagasi ettepaneku liituda Hispaaniaga. Peale 1967. aasta referendumit sulges Hispaania piiri Gibraltariga kuni aastani 1985.

Selle aasta septembris teatasid Argentina ja Hispaania, et hakkavad tegema koostööd toomaks Suurbritannia läbirääkimistele Falklandi saarte ja Gibraltari tuleviku üle.