Aladawsari tegevust hakati uurima, kui ta tellis kemikaalifirmast 435 dollari eest erinevaid aineid. Uurijate sõnul tellis Aldawsari mürgist fenooli, mida võib kasutada lõhkeaine valmistamiseks. Mees ise väitis, et viib läbi isiklikku uurimistööd. Ettevõte hakkas kahtlustama ja võttis ühendust USA föderaalse juurdlusbüroo FBI-ga. Aldawsari tühistas hiljem tellimuse, vahendab BBC News.

Lõpuks õnnestus Aldawsaril osta ligi 30 liitrit kontsentreeritud lämmastikhapet ja umbes kümme liitrit kontsentreeritud väävelhapet.

Vahetult enne arreteerimist otsisid föderaalagendid salaja läbi Aldawsari korteri ning leidsid plahvatusohtlikke kemikaale, kaablit, ohtlike ainete käitlemise ülikonna ja kellad ning video, milles seletati, kuidas valmistada keemilist lõhkeainet TNP-d.

FBI leidis ka tõendeid, et Aldawsari oli teinud uurimistööd oma sihtmärkide kohta, mille hulgas oli ka Bushi Dallases asuv kodu, mida tudeng nimetas „Türanni Majaks“.

„Ja nüüd, pärast inglise keele selgeks saamist, õppimist, kuidas valmistada lõhkeaineid, ja pidevat planeerimist uskmatute ameeriklaste sihikule võtmiseks, on aeg džihaadiks,“ kirjutas Aldawsari oma päevikusse.

Teisipäevasel kohtuistungil esines Aldawsari vabandusega: „Mul on kahju nendest halbadest tegudest, kuid ükski neist halbadest tegudest ei kahjustanud Ühendriike.“

FBI pommiekspertide sõnul oleks Aldawsari kogutud kemikaalidest võinud valmistada seitse kilogrammi lõhkeainet, mida on umbes sama palju kui 2005. aastal Londoni metroos kasutati.

Aldawsari uuris sihtmärkidena ka Iraagi Abu Ghraibi vanglas teeninud kolme endise USA sõjaväelase kodusid.

Internetiotsingutest võib järeldada, et ta kaalus ka lõhkeaine peitmist laste nukkudesse või ööklubisse minemist lõhkeainet täis seljakotiga.

Aldawsari tuli USA-sse 2008. aastal ja õppis alguses Texase tehnikaülikoolis keemiainseneriks ning läks siis üle South Plainsi kolledžisse äri õppima. Tema õppemaksu ja elamise maksis kinni üks Saudi Araabia tööstusettevõte.