Iisraeli rahandusministri Ehud Olmerti sõnul võtab Gaza täielik evakueerimine aega veel mõned nädalad. Viimane juudi asundus tehakse tühjaks esmaspäeval, teatab CNN.

Peale Gaza juudiasunike evakueerimist asutakse tühjendama nelja asundust Läänekaldal. Kaks sealset asundust on juba sisuliselt inimtühjad.

Buldooserid ja ekskavaatorid asusid lammutama maha jäetud hooneid Dugiti ja Peat Sadehi asulates. Vastavalt Iisraeli valitsuse ja Palestiina Omavalitsuse vahelisele kokkuleppele hävitab Iisrael kõik juutide asulad enne, kui Gaza araablastele üle antakse.

Viimane asundus, mis veel inimestest tühjendamist ootab, on Netzarim Gaza sektori keskel.

Algselt arvestas Iisraeli valitsus võimalusega, et evakueerimine võtab aega mitu nädalat ning möödub tunduvalt vägivaldsemalt.

Mõnedes asundustes avaldasid juudi asunikud sümboolset protesti lahkumise vastu, püstitades barrikaade ning süüdates teedele lõkkeid. Vägivaldseks olukord siiki pühapäeval kordagi ei muutunud.

Iisraeli politsei andmetel on nad alates eelmise nädala kolmapäevast, mil võimud hakkasid asunikke vägisi evakueerima, vahistanud 949 inimest. Paljud neist olid mujalt Iisraelist Gazasse siirdunud isikud, kes avaldasid meelt lahkumisplaani vastu.

Pühapäevaks oli 643 neist vabaks lastud. 151 isikut peeti kinni Kfar Daromis, kus meeleavaldused olid kõige vägivaldsemad.

Kuigi algul hinnati mujalt riigist pärit olevate meeleavaldajate arvuks umbes 5000 inimest oli see arv tegelikult umbes 1500.

Iisrael viib Gazast välja ka oma sõjaväe, kuid jääb valvama Gaza ja Iisraeli vahelist piiri ning säilitab kontrolli mere- ja õhuruumi üle.