Gatesi sõnul on hoolimata sellest, kellest saab uus president olemas tahe ja võime vähendada positsioonidele paigutatud tuumalõhkepeade arvu presidentide George Bushi ja Vladimir Putini 2003. aastal allkirjastatud üleskutse järgi 1700-2200le, kirjutab Washington Post.

Uus leping peaks Gatesi sõnul olema lühem, lihtsam ja kergemini kohaldatav reaalse maailma tingimustele, võrreldes enamiku strateegilise relvastuse lepetega, mida viimase 40 aasta jooksul on nähtud.

Gates lisas, et kui uut kokkulepet ei suudeta sõlmida enne, kui 1991. aasta strateegilise relvastuse piiramise leppe kehtivusaeg detsembris lõpeb, pikendatakse selle kehtivusaega.

Gates rõhutas ka vajadust, et uus kongress liiguks edasi Bushi administratsiooni kavaga välja arendada ja hakata tootma uut tuumalõhkepead. Ümmarguselt 4000 vanemat lõhkepead ei ole varsti enam turvalised ega usaldusväärsed.

Gates ütles, et teda paneb muretsema, et venelased ei tea potentsiaalselt paariariikide või terroristide kätte sattuda võivate „kümnete tuhandete vanade tuumamiinide, -suurtükimürskude jne” arvu ja asukohta. Gates on samas üsna kindel, et Venemaa taktikalised ja strateegilised tuumarelvad on kontrolli all.