Gaddafi esildis siiski ÜRO-s arutlusele ei tulnud, sest see on ÜRO harta põhimõtete vastane. ÜRO harta järgi ei tohi ükski liikmesriik ähvardada teise liikmesriigi olemasolu või suveräänsust, kirjutab Daily Telegraph.

2008. aasta juulis vahistas Šveitsi politsei Liibüa juhi poja Hannibal Gaddafi ja tema naise Aline’i, keda süüdistati Genfi hotellis personali ründamises.

Gaddafid vabastati paari päeva pärast kautsjoni vastu. Hotelli marokolasest ja tuneeslasest töötajad said mõlemad teadmata summa raha, mille peale nad oma kaebuse tagasi võtsid.

Muammar Gaddafi hakkas šveitslastele kätte maksma, sulgedes Liibüas tegutsevad Šveitsi ettevõtted, vahistades Šveitsi kodanikke ja saates välja Šveitsi diplomaadid. Samuti peatas ta naftatarned Šveitsi ja võttis Šveitsi pankadest välja üle 70 miljardi krooni väärtuses raha.

Šveitsi liidupresident Hans-Rudolf Merz sõitis isiklikult Liibüa pealinna Tripolisse ja vabandas alandlikult Gaddafi ees. Paljud šveitslased avaldasid selle üle pahameelt ja leidsid, et Šveits oleks pidanud enesele kindlaks jääma.