Gaddafist sai salongikõlbulik, kui USA president George W. Bush ja Suurbritannia peaminister Tony Blair otsustasid Iraagi okupeerida. Nad vajasid araabiamaailmas sõpru ja kui need sõbrad juhtusid veel istuma naftamere otsas, seda parem, kirjutab Suomen Kuvalehti.

Liibüa müüb 90 protsenti oma 1,6 miljoni barreli suurusest päevasest naftatoodangust Euroopasse ja sellele lisaks pea kogu toodetud maagaasi. 2008. aastal kirjutasid Liibüa ja Itaalia alla sõpruslepingule.

Majandusanalüütikute hinnangul oli Gaddafil viimase kolme aasta jooksul kasutada 50 miljardit eurot. Et Liibüas ei toimi mingid institutsioonid, voolas kogu see raha investeerimisfondi, kus viimase sõna ütles kolonel Gaddafi ise.

Sakslased ja inglased on Gaddafiga laiaulatuslikke ärisid ajanud. Peale Itaalia on just Saksamaa ja Suurbritannia saanud kõige rohkem Gaddafi naftaeurosid. Saksamaa ja Suurbritannia päästsid oma kodanikud Liibüa kõrbest salajase operatsiooniga.

Paari aasta jooksul külastas Itaalia peaminister Silvio Berlusconi Liibüat kaheksa korda, Gaddafi käis omakorda Itaalias neli korda. Eelmisel suvel ütles Itaalia finantsguru ja kindlustusfirma Generali juht Cesari Geronzi järgmist: „Ma pole kunagi tundnud nii häid äripartnereid kui liibüalased.”

Kolonel Gaddafi välisinvesteeringufirma nimi on Lafico. Selle omanduses on 7,5 protsenti FIAT-i jalgpalliklubist Juventus. Tripoli on Itaalia suurima panga Unicrediti peaomanik 7,5 protsendiga kapitalist ja lisaks sellele omab Lafico kaht protsenti Itaalia energiafirmast ENI.

Pangandusinvasioon Itaaliasse jätkus, kui liibüalastest said märkimisväärse Mediabanca osanikud. Panga juhtkonnas istub Berlusconi tütar Marina. Gaddafil on nüüd 50 häält Itaalia keskpanga Banco d’Italia kokku 316 häälest. Banco d’Italial omakorda on 12,5 protsenti Euroopa keskpanga õigustest. Gaddafi on Milano börsi rikkuselt viies mees.

Gaddafi on seega Euroopa rahandusmaailma südames. Tripoli raha on ka Prantsusmaa naftafirmas Total ja Norra Statoilis. Koloneli fondi omanduses on ka osa suurimast majanduslehest Financial Times. Saksamaa liidukantsler Angela Merkel teatas hiljuti, et Gaddafi kõned tekitavad temas õudust. Tõsi, Saksamaal oli Tripoliga tohutu hulk äriprojekte käimas.

Gaddafi tähtis investeerimiskanal on olnud LIA – Libyan Investment Authority. Analüütikute hinnangul on sellel investeerimisfondil vara 62 miljardi euro väärtuses. WikiLeaks teatas 2010. aasta jaanuaris, et paljudel USA pankadel on kasutuses 300-500 miljonit dollarit LIA raha.