Iljumžinov rääkis Vene raadiojaamale Kommersant FM, et ta saabus Liibüasse Gaddafi vanima poja Muhammedi kutsel, kes juhib riigi olümpiakomiteed. Turniir Liibüa pealinnas peaks toimuma 1. oktoobril.

FIDE president jutustas ajakirjanikele, et sattus visiidi käigus ka pommirahe alla ja pidi varju otsima. Kohtumine kolonel Gaddafiga toimus mingis punkris ja kestis kaks tundi, mille käigus mehed mängisid ka malet, lisas Iljumžinov Interfaxile.

„Gaddafi teatas mulle, et ei kavatse Liibüast lahkuda, rõhutades, et see on tema sünnimaa ja maa, kus hukkusid tema lapsed ja lapselapsed. Ta ütles ka, et ei saa aru, milliselt kohalt lahkumist talt nõutakse,“ ütles FIDE juht telefonis.

„Ma pole peaminister ega president ega ka kuningas. Mul pole mingit ametikohta Liibüas ja seetõttu ma ei pea kusagilt lahkuma,“ andis Iljumžinov Gaddafi sõnad edasi.

Liibüas on käimas kodusõda: Tripoli on Gaddafi jõudude kontrolli all. Kodusõtta on sekkunud ka NATO, mis on võtnud mässajate poole ja pommitab regulaarselt koloneli residentsi ning tema vägesid.

Kalmõkkia Vabariigi esimene president Kirsan Iljumžinov juhib FIDEt 1995. aastast. Septembris 2010 valiti ta järjekordselt tagasi. Tema vastu kandideeris male maailmameister Anatoli Karpov.