Reedel USA välisministeeriumis toimuva koosoleku käigus proovitakse Euroopa diplomaatide sõnul leida „suuremaid piitsasid ja suuremaid präänikuid”, et Iraanile survet avaldada, teatab CNN.

Muuhulgas kaalutakse võimalust pakkuda Iraanile kaubandus- ja koostöölepet Euroopa Liiduga, kui Teheran loobub oma tuumapüüdlustest.

USA ja Euroopa diplomaadid on siiski läbimurde suhtes ettevaatlikud ning üritavad vähendada ootusi kohtumise tulemuste suhtes.

USA välisministeeriumi pressiesindaja Richard Boucher ütles teisipäeval, et koosolekul keskendutakse sellele, kuidas sundida Iraani täitma ÜRO aatomienergia agentuuri IAEA poolt talle pandud kohustusi ning kuidas peaks käituma ÜRO julgeolekunõukogu, kui küsimus sinna suunatakse.

Üks ameerika ametnik ütles plaanitavat kohtumist kommenteerides, et üritus pole midagi enamata kui „kabuki teater”. Jäetakse küll mulje palavikulisest tegutsemisest, kuid sisu on vähe.

Ameeriklased süüdistavad Iraani tuumarelvade loomises ning soovivad, et asja arutaks ÜRO julgeolekunõukogu, kus on võimalik kehtestada sanktsioonid Iraani vastu.

Iraanil on 25. novembrini aega peatada oma uraanirikastamise programm. IAEA koguneb taas novembri lõpus, et vastavalt olukorrale teemat edasi arutada.

Bushi administratsioon suhtub kriitiliselt „piitsa ja prääniku”-poliitikasse Iraani küsimuses, juhtides tähelepanu sellele, et siiani pole Iraan oma poliitikat selle tõttu muutnud.

IAEA tõdes septembris, et Iraan tegeleb teadlikult rahvusvahelise üldsuse petmisega ning liigub kindlalt tuumarelva arendamise suunas.

Samas pole USA suutnud veenda mitmeid riike, eelkõige julgeolekunõukogu liikmeid Venemaad ja Hiinat, et Iraani vastu tuleb kehtestada karmid sanktsioonid. Ka Euroopa riigid soovivad vältida vastasseisu Iraaniga, eelistades pigem kasutada meelitustaktikat.