G7 riikide kokkutulek toimub ajal, mil tuntakse muret globaalse majanduslanguse võimalikkuse pärast, vahendab uudisteagentuur Reuters.

“Enne Prantsusmaale saabumist ütlesid vastikud valeuudised, et minu suhted kuue teise G-7 riigiga on väga pingelised ja kahepäevasest kohtumisest saab tulema katastroof,” kirjutas Trump oma Twitteri kontol vahetult enne kohtumist uue Suurbritannia peaministri Boris Johnsoniga.

"Noh, meil on olnud väga head kohtumised, juhid saavad väga hästi läbi ja meie riigil läheb majanduslikult hästi - maailm räägib sellest!" teatas Trump.

Ta alustas oma esimest päeva Baski ranniku kuurordis Biarritzis heade sõnadega. Ajakirjanike poole pöördudes ütles ta tema kõrval seisnud peaminister Johnsoni kohta: “Kas teate, kes see on? Kas kõik teavad? Ma võin teile öelda, et ta on fantastiline peaminister."

Trump ütles, et Suurbritannial oleks pärast Euroopa Liidust lahkumist tarvis sõlmida suur kaubanduslepe Washingtoniga. Ajakirjaniku küsimuse peale, millist nõu ta Brexiti teemal Johnsonile annaks, vastas USA riigipea: "Ta ei vaja nõu, ta on selle töö jaoks õige mees."

Tööstusriikide liidrite tippkohtumise ähvardasid kraavi ajada poliitilised erimeelsused teemadel nagu kaubanduslik protektsionism, kliimamuutuse küsimus, Iraani tuumalepe ja maksu kehtestamine USA tehnoloogiaettevõtetele, nt Googlele.

Washingtonist lahkumise eel ägestas Trump kaubandussõda Pekingiga.

Ta ütles, et G7 liitlased ei survesta teda Hiinaga peetavatel kõnelustel järele andma, lisades, et "nad austavad kaubandussõda". Johnson väljendas aga laupäeval muret hiiliva protektsionismi pärast ja ütles, et kaubandustariifide toetajatega on oht, et nad aitavad kaasa maailmamajanduse langusele.

Trumpi kõrval seistes ütles Johnson: "Meie vaade kaubandussõjale: me pooldame kaubandusrahu."

G7 aruteludes osalev Euroopa Ülemkogu president Donald Tusk ütles, et EL reageerib samasuguste meetmetega, kui Trump kavatseb oma ähvarduse Euroopa Liidule kehtestavatest tariifidest ellu viia. "See võib olla viimane hetk meie poliitilise kogukonna taastamiseks," ütles Tusk laupäeval ajakirjanikele, andes atlandiülestele suhetele sünge hinnangu.

Trump lõpetas eelmise aasta G7 tippkohtumise Kanadas, lahkudes enneaegselt ja paludes ameeriklased algselt kinnitanud ühisdeklaratsioonist välja võtta.

Ehkki Atlandi-ülesed lõhed on viimase aja teravamad, on ka eurooplaste vahel sügavaid lahkarvamusi. Peaminister Johnson tegi oma G7-debüüdi ajal, mil ta üritab Suurbritanniat Euroopa Liidust välja viia.

Johnson ja Tusk vaidlesid enne kohtumist omavahel, kes oleks süüdi, kui Suurbritannia lahkub EList 31. oktoobril ilma mõlemale poolele vastuvõetava Brexiti leppeta.

Prantsuse president Emmanuel Macron pälvis aga tähelepanu, ähvardades reedel ootamatult blokeerida EL-i kaubanduskokkulepe Lõuna-Ameerika riikidega seoses Brasiilia soovimatusega tegeleda Amazonase vihmametsa laastavate tulekahjudega.

Saksamaa ja Suurbritannia väljendasid tulekahjude pärast sügavat muret, kuid ei nõustunud Macroniga, kuidas reageerida, öeldes, et ambitsioonika Mercosuri kaubanduskokkuleppe põhjalaskmine ei aitaks Amazonast päästa.