Tülijalal oldi ennekõike kaubandusteemade pärast seoses USA otsusega kehtestada oma lähedasematele liitlastele tollitariifid terase ja alumiiniumi importimisel, ähvardades sellega valla päästa globaalse kaubandussõja.

USA president Donald Trump, kes jäi oma ideedega kohtumisel isolatsiooni, avaldas arvamust, et liidritel õnnestub siiski tippkohtumise lõpetuseks traditsioonilises ühisavalduses kokku leppida, kuigi ajakirjanduse teatel ei pruugita kaubandustüli tõttu kommünikees üksmeelelt saavutada.

Juhtivate tööstusriikide ühenduse kahepäevane kohtumine toimub Kanadas Quebec'i provintsis La Malbaie' linnas, kust Trump pidavat lahkuma veel enne kohtumise lõppu. Nimelt lendab ta juba täna varahommikul Singapuri, et kohtuda seal järgmisel nädalal Põhja-Korea juhi Kim Jong-uniga, jäädes seetõttu kõrvale G7 tänastest aruteludest, sh kliimamuutuste üle.

Üksmeelt USAga ei suudetud saavutada aga mitte ainult kaubandusküsimustes: tüli tekitas ka Trumpi üleskutse lubada Venemaa tagasi juhtivate tööstusriikide ühendusse pärast selle klubist väljaviskamist Krimmi annekteerimise ja sõja tõttu Ukraina idaaladel.

Kanada välisminister Chrystia Freeland ütles õhtul, et seda Trumpi ideed ei võetud eile isegi arutelu alla.

Trumpi otsus tühistada astuda välja Pariisi kliimaleppest, tühistada Iraani tuumalepe ja tunnustada Jeruusalemma Iisraeli pealinnana on veel rida viimastest pingeid tekitavatest erimeelsustest USA ja Euroopa liitlaste vahel.

USA riigipea tavapäratult varajane lahkumine tähtsalt kohtumiselt tõotab veelgi vähendada ühisavalduse koostamise võimalust, demonstreerides eredalt üha tõsisemat hõõrumist maailma juhtivate majanduste vahel.