Oma esimeses intervjuus rääkis 95-aastane Margot Woelk oma hirmudest, mida ta kolme aasta (1941 - 1944) jooksul füüreri toidumaitsjana tundis, vahendab The Huffington Post.

Kirjeldades maitsvaid pipraid, spargleid ja puuvilju, mida ta enne Hitlerile serveerimist maitsis, ütles naine, et hõrgutiste maitsenaudingut häiris hirm, et ta võib mürgitatud saada.

"Nad ütlesid mulle, et me peame maitsma Hitlerile serveeritavat toitu. Muidugi olin ma hirmul. Kui see oleks olnud mürgitatud, ei oleks mind täna siin. Me olime sunnitud seda sööma, meil ei olnud mingit valikut," rääkis Woelk ajalehele.

"Umbes kella 11-12 vahel pidime me toite maitsma ja alles pärast seda, kui 15 meist olid toitu proovinud, viidi see Hitlerile."

"Kõik oli taimne, kõige maitsvamad värsked asjad, sparglitest piparde ja hernesteni, serveeritud riisi ja salatiga. Kõik oli paigutatud ühele taldrikule, selliselt nagu nad seda tallegi serveerisid," lisas naine.

"Kõik oli üsna maitsev, parimad köögi- ja puuviljad. Seal ei olnud mingit liha ja ma ei mäleta ka mingit kala. Joogid toodi kusagilt mujalt, SS ohvitserid transportisid neid, jooke me proovima ei pidanud."

Margot Woelk töötas koos mitme tosina teise naisega, kes Hitleri toite tema Poola sõjaväe peakorteris proovisid, kuid oli ainuke, kes sõja üle elas.

Venelased ründasid laagrit (tuntud kui "Wolfsschanze") 1944. aastal ja tema kolleegid tõenäoliselt tapeti. Teadmata põhjustel saksa sõdur halastas Woelkile ja ta viidi rongiga tagasi Berliini.

Ajaloolaste arvamused on Hitleri taimetoitluse osas paljuski kaheks jagunenud. Need, kes arvavad, et Hitler tõepoolest oli taimetoitlane ja need, kes usuvad, et tegu oli lihtsalt NSDAP riigipropagandajuhataja Joseph Goebbelsi propagandaga.

Oli isegi arvamusi, et Hitleri eesmärk oli pärast sõda kogu Saksamaa taimetoiduliseks muuta.

Joseph Goebbels kirjutas 1942. aasta 26. aprillil oma päevikus, et Hitler "uskus enam kui kunagi varem, et lihasöömine on inimkonnale kahjulik. Muidugi me teame, et sõja ajal ei saa me enda toidusüsteemi ärritada. Pärast sõda kavatseb ta siiski ka selle probleemi lahendada. Ehk on tal õigus. Argumendid, mida ta enda kasuks esitab, on kindlasti väga veenvad."