Jaama operaatorfirma TEPCO teatas, et esmaspäeval kell 18.57 kohaliku aja järgi alanud elektrikatkestuse põhjust alles uuritakse. Elektrikatkestus puudutas 1., 3., ja 4. reaktori kasutatud kütuse vanne, kuid reaktorite eneste jahutussüsteeme see ei mõjutanud. Otsest ohtu ei ole, sest kõige kuumem vann jõuab ohtliku temperatuurini alles nelja päevaga, teatas TEPCO BBC Newsi vahendusel.

Kuumima, 4. reaktori kütusevanni temperatuur oli teisipäeva hommikul 30,5 kraadi Celsiuse järgi. Ohutuspiir on TEPCO teatel 65 kraadi. 1. ja 3. reaktori kütusevannide temperatuur on madalam ning ohtliku piirini jõudmiseks kulub seal veelgi rohkem aega.

Vannides hoitakse tuumareaktorite kasutatud kütust. Need ühtlasi jahutavad intensiivselt soojust eraldavat kütust ega lase radiatsioonil keskkonda pääseda. Kasutatud kütust hoitakse vannides aasta või rohkem.

Otsest radiatsiooniohtu ei ole. Kuid kui värske jahutusvee juurdevoolu ei taastata õigeks ajaks, on võimalik, et vesi võib vannides keema minna.

See viiks vee aurustumise ja kaoni, mistõttu jääksid kasutatud kütusevardad õhu kätte. See oleks väga tõsine olukord ja tooks kaasa radioaktiivse kiirguse vallandumise.

TEPCO teatas, et püüab parandada vigase lülituskilbi, mis võib olla probleemi allikas.

„Kõige hullema stsenaariumi puhul on meil olemas süsteem vee lisamiseks vannidesse, nii et meil on topeltstrateegia: meil on aega leida lahendus, enne kui temperatuur käest ära läheb, ja me suudame ka lisada vannidesse vett, kui seda peaks vaja olema,“ ütles TEPCO esindaja Masayuki Ono.

Jaapani valitsus teatas, et probleemiga tegeleb TEPCO.

„Et nad kavatsevad võtta tarvitusele kõik võimalikud asendusmeetmed jahutamiseks, ei pea me üldse muretsema,“ ütles Jaapani valitsuse esindaja Yoshihide Suga.

Fukushima tuumajaam sai kahjustada 2011. aasta 11. märtsi maavärinas ja tsunamis. Tõusulaine viis rivist välja reaktorite jahutussüsteemid, mistõttu kolm neist sulasid.

Insenerid on jaama stabiliseerinud, kuid ees seisab aastatepikkune töö katastroofi tagajärgede täielikuks likvideerimiseks.

Kümned tuhanded evakueeritud inimesed pole endiselt saanud kodudesse naasta.