FSB ülema armeekindral Nikolai Patruševi sõnul üritavad terroriorganisatsioonid nagu Hizb ut Tahrir al-Islami ning Usbekistani Islamiliikumine tuua oma operatsioone Venemaa territooriumile, sealhulgas ka Uurali piirkonda, vahendab RIA Novosti.

Üle 80 nende organisatsioonide liikme on avastatud viimase kahe aasta jooksul Tjumeni ja Tšeljabinski oblastis.

Patruševi sõnul on probleem eriti terav, sest juunis toimub Lääne-Siberis Hantõ-Mansiiskis Venemaa-Euroopa liidu tippkohtumine.

Hizb ut Tahrir, mis nimetab end poliitiliseks parteiks, taotleb Tadžikistani valitsuse kukutamist ning islamiriigi loomist Kesk-Aasias. Tadžiki salateenistuste andmetel on Hizb ut Tahriril sidemed Usbekistani Islamiliikumisega, mille eesmärgiks on islamiriigi loomine läbi Usbekistani, Kõrgõzstani ja Tadžikistani ulatuvas Fergana orus.

Ameerika Ühendriigid ei pea Hizb ut Tahriri terroriorganisatsiooniks ja nende veebilehel on öeldud, et liikumine üritab oma eesmärke saavutada rahulike vahenditega. Venemaa väidab, et liikumisel on sidemeid Tšetšeenia islamistlike gruppidega ja ta kuulub ülemkohtu poolt koostatavasse keelatud organisatsioonide nimekirja.

Venemaal pole toimunud suuremat terroriakti pärast Beslani kooli hõivamist 2004. aastal, milles hukkus 333 inimest, neist 186 last.