Vene ajaleht Kommersant kirjutab, et neile dokumentidele kirjutatakse tõenäoliselt alla pärast seda kui Riigiduuma on ratifitseerinud president Dmitri Medvedevi poolt esitatud sõpruse, koostöö ja vastastikuse abistamise lepingud Abhaasia ja Lõuna-Osseetiaga. Vene riigipea palus alamkojal vaadata need lepingud erandkorras ilma järjekorrata läbi.

1990ndate aastate algul Tbilisi võimu alt vabanenud vabariikide kaitsele on pühendatud mõlema lepingu seitsmes punkt, mille kohaselt kaitstakse Abhaasia ja Lõuna-Osseetia piire lepinguosaliste ühiste jõupingutustega.

Sõprusleping loob samuti seadusliku aluse Venemaa sõjaväe viibimiseks Abhaasia ja Lõuna-Osseetia territooriumil. Vastavalt lepingule annavad pooled üksteisele õiguse ehitada, kasutada ja täiustada sõjaväebaase oma territooriumitel.

Vene kaitseminister Anatoli Serdjukov kandis septembri alguses president Medvedjevile ette, et valitsused on juba kooskõlastanud küsimuse 3800 Vene sõjaväelase paigutamise kohta nende Kaukaasia vabariikide territooriumitele.

Nii Suhhumi kui ka Tshinvali ametiisikud on juba kinnitanud oma nõusolekut sõpruslepingud heaks kiita ja Vene armee ning FSB üksused oma riikides vastu võtta.

Gruusia välisministeerium teatas Kommersandile, et Vene poole tegevusele reageeritakse alles pärast seda kui Moskva on oma „imperialistliku plaani“ juba teostanud.