Kinnitatud on viie inimese surm - nelja mehe ja ühe naise, teatas Tšiili siseminister Rodrigo Peñailillo. Ohvrid surid kas südame seiskumise tagajärjel või jäid rusude alla.

139 kilomeetri kauguselt maavärina keskmest asuvas Arica linnas teatati vigastada saanud inimestest ning mõned savitellistest majad hävisid. Maavärin raputas hooneid ka naaberriigis Peruus ja Boliivia suurel kõrgusel asuvas pealinnas La Pazis.

Maavärin oli nii tugev, et 470 kilomeetri kaugusel Boliivia pealinnas vastas ta 4,5 magnituudile.

Esimeste tundide jooksul järgnes vähemalt kümme tugevat järeltõuget, sealhulgas 6,2-magnituudine. Ei välistata jätkuvaid järeltõukeid ega isegi uut suuremat maavärinat, teatas Tšiili ülikooli seismoloog Mario Pardo.

Mõned teed Põhja-Tšiilis blokeerisid maalihked, mistõttu sattusid rannikult lahkuvad inimesed ummikutesse. Kohalikud elanikud jäid aga sisemaa suunas liikudes rahulikuks, samal ajal kui ligi kahemeetrised lained rannikut tabasid.

Inimesi evakueeriti ka Peruus, kus normaalsest kaks meetrit kõrgemad lained sundisid umbes 200 inimest lahkuma rannikulinnast Boca del Ríost. 300 000 elanikuga Peruu linna Tacna politseiülem kolonel Enrique Blanco ütles aga, et keegi vigastada ei saanud ja mingeid kahjustusi ei ole.

Vaikse ookeani tsunamihoiatuskeskus andis hoiatuse kogu Ladina-Ameerika Vaikse ookeani rannikule. Tšiili eriolukordade büroo hoiatas, et suurt tsunamit on oodata Robinson Crusoe saarele ja teistele saartele Juan Fernándezi saarestikus, mis asuvad sadu kilomeetreid Tšiili keskosa rannikust eemal. Tõusulainet oodati ka Lihavõttesaarele.

Tšiili asub maailma ühes seismiliselt aktiivsemas piirkonnas. 2010. aastal Tšiilis toimunud 8,8-magnituudises maavärinas sai surma üle 500 inimese ja hävines 220 000 kodu.

Maailma ajaloo võimsaim maavärin on samuti registreeritud Tšiilis. 1960. aastal mõõdeti seal tõugete tugevuseks 9,5-magnituudi, surma sai üle 5000 inimese.