Kahepäevasel kohtumisel osaleb üle tuhande väliskülalise – Vilniusse oodatakse 68 ametlikku delegatsiooni, millest 45 juhib välisminister, vahendab Leedu Delfi.

Leetu saabusid ka USA riigisekretär Hillary Clinton, Saksamaa välisminister Guido Westerwelle ja Venemaa välisminister Sergei Lavrov.

Clinton ei osale mitte ainult ametlikel üritustel, vaid kohtub ka Valgevene opositsiooni esindajatega. Leedu välisministri Audronius Ažubalise sõnul toetab Clinton kogu regiooni demokraatlikke jõude.

Arutatakse pikale veninud konfliktide lahendamist, rahvusvahelisi ohte ja aktiivset koostööd OSCE partnerriikidega, sealhulgas Vahemere lõunaranniku riikide ja Afganistaniga.

Ažubalis väljendas lootust, et räägitakse ka OSCE rollist energia- ja küberjulgeoleku ning ajakirjandusvabaduse tagamisel.

Viimasel hetkel jättis visiidi Vilniusse ära Euroopa Liidu välispoliitiline esindaja Catherine Ashton.

Kohtumine toimub Vilniuses, sest Leedu on sel aastal OSCE eesistujariik. Järgmisel aastal on eesistuja Iirimaa.

Leedu president Dalia Grybauskaitė ütles, et OSCE eesistumise ajal on Leedu üks prioriteete venima jäänud konfliktide lahendamine, seetõttu on väga tähtis, et pärast viieaastast vahet õnnestus Vilniusse kahepoolsetele läbirääkimistele saada Moldova ja Transnistria konflikti osapooled.

„Sõjal ja sõjaohul ei tohiks Euroopas kohta olla. Meil on piisavalt märkimisväärseid väljakutseid, vanu ja uusi, et viivitamatult koos tegutsema hakata,“ ütles Grybauskaitė.

Et Vilniuses on palju kõrgetasemelisi väliskülalisi, on tugevdatud julgeolekut. Kohtumise külalisi valvavad politsei, armee, piirivalve ja tuletõrje.