Riia toomkiriku väljakul oli politsei eriüksuslastest moodustatud koridor, tänu millele said rongkäigust osavõtjad rahulikult liikuma hakata, vahendab Läti Delfi.

Delfi korrespondent teatas, et politseinike koridor kaitses rongkäigulisi kogu teekonna. Vabadussamba juures kohtusid rahvuslike organisatsioonide aktivistid lippude alleel oma mõttekaaslastega.

Rongkäigust osavõtjaid ootasid Laima kella juures mõnikümmend antifašistliku komitee ja Öise Vahtkonna liiget. Rongkäigu vastased skandeerisid: „Häbi!” ja „Fašism ei lähe läbi!”. Käes olid neil plakatid kirjaga: „Fašistlik rongkäik — stopp!” ja „Fašist, tuleta Nürnbergi meelde!”. Antifašistide hulgas oli ka Simon Wiesenthali keskuse direktor Efraim Zuroff. Mõned rongkäigust osavõtjad tervitasid teda juudivastaste hüüetega.

„Mul on kummaline vaadata Euroopa pealinna keskel inimesi, kes mälestavad neid, kes hävitasid tuhandeid juute Rumbules, Biķernieki metsas ja teistes Euroopa riikides,” ütles Zuroff.

Rongkäigust osavõtjaid eraldas antifašistidest kahekordne politseinike ahelik. Rongkäiguliste ja antifašistide vahel käis pidev sõnavahetus.

Rongkäigust võtsid osa organisatsioonid Daugavas Vanagi, Riia poliitrepresseeritute ühendus, partei Visu Latvijai!, Läti rahvuslaste klubi ja teised.

Juba enne rongkäigu algust vahistas politsei kaks äärmuslike organisatsioonide esindajat.

Läti siseminister Linda Mūrniece ütles telekanalile LNT, et antifašistid kavatsesid rongkäigulisi munade ja tomatitega loopida.

Õiguskaitseorganid olid ministri sõnul provokatsioonideks valmis. Isegi tõstetud kätt võtavad politseinikud rünnakuna.

Vesti TV video Riiast