Protestiaktsioonide korraldajad loodavad suurimat väljaastumist võimude vastu pärast Nõukogude Liidu lagunemist 20 aasta eest, vahendab BNS.

Vaikse ookeani äärses Vladivostokis tuli tänavatele tuhatkond inimest, et mõista hukka ulatuslikud võltsimised eelmise pühapäeval parlamendivalimistel.

Uudisteagentuur Interfax teatas aga 25 inimese vahistamisest Kaug-Idas Habarovskis toimunud protestiaktsiooni käigus.

Uudisteagentuuri RIA Novosti teatel kogunes Habarovski kraivalitsuse hoone ette umbes 50 inimest, mõnel suu protesti märgiks kinni teibitud. Politsei käskis protestijatel lahkuda, nood aga keeldusid ja nii asuti inimesi kinni võtma.

Vladivostokis, kus Putini Ühtne Venemaa valimistel kommunistidelt lüüa sai, vaatasid politseinikud meeleavaldajate tegevust pealt ega sekkunud. Rahvas nõudis valimistulemuste tühistamist ja vahistatud aktivistide vabastamist. Paljud andsid end üles vaatlejatena märtsis peetavatel presidendivalimistel, mis peaksid Putini Kremlisse tagasi tooma.

Hiigelsuurel territooriumil - Vladivostokist idas Kaliningradi oblastini läänes on 7400 kilomeetrit - on meelt avaldama oodata kümneid tuhandeid inimesi.

Protestide keskmeks tõotab kujuneda Moskva, kus oodatakse tänavatele 30.000 meeleavaldajat, kuid rahulolematust väljendatakse laupäeval veel rohkem kui 70 Venemaa linnas.

Tegemist on haruldase umbusaldusavaldusega süsteemi vastu, mille rajas märtsikuus taas presidenditoolile pürgiv peaminister Vladimir Putin, kui ta esimest korda 2000. aastal riigipeaks sai.

Pühapäevased valimised võitis Putini võimupartei, ent sellega kaasnes laviin video- ja fotomaterjali, mille postitasid internetti tavakodanikud ning mis annab tunnistust ulatuslikest häältega manipuleerimistest.

Valimistele järgnenud protestid olid üllatuseks Putinile, kes ründas neljapäeval Ühendriikide välisminister Hillary Clintonit tema mureavalduse pärast, süüdistades teda opositsiooni julgustamises ning valimisrikkumisi paljastanud ühenduste rahastamises. USA välisministeerium lükkas need süüdistused tagasi.

Putin lubas samuti karmistada seadusi välismaise poliitilise mõju vastu, samal ajal avaldas populaarne Vene sotsiaalvõrgustik Vkontakte.ru teate, et Föderaalne Julgeolekuteenistus (FSB) on nõudnud detaile registreeritud opositsioonirühmituste kohta.

Moskvas ja Putini kodulinnas Peterburis viimastel päevadel toimunud protestide käigus on kinni peetud umbkaudu 1600 inimest.