Obama tegi ühtlasi emotsionaalse telepöördumise rahva poole, kus pisaraid pühkides väljendas õudust juhtunu pärast, avaldas kaastunnet ning nõudis koostööd ja tegutsemist vajalike meetmete rakendamiseks, et selliseid veretöid tulevikus vältida, vahendab BNS.

"Meie südamed on täna murtud," märkis president.

"Suurem osa ohvritest olid lapsed, viie- kuni kümneaastased väikelapsed. Neil oli kogu elu ees, sünnipäevad, koolilõpetamised, pulmad ja omad lapsed," rääkis Obama.

USA Connecticuti osariigis Newtowni linnas sai reedel algkoolis aset leidnud tulistamises surma vähemalt 27 inimest. Tapetute seas oli 20 last ja kuus täiskasvanut, ründaja sooritas enesetapu. Lastest 18 said kohapeal surma ja kaks suri hiljem haiglas. Tunnistajate sõnul tulistati hoones vähemalt sada lasku.

Ameeriklastele avaldasid pärast juhtunut kaastunnet paljud maailma liidrid eesotsas ÜRO peasekretäri Ban Ki-mooniga, vapustust ja kurbust väljendas ka Suurbritannia kuninganna Elizabeth II.

Ban edastas osariigi kubernerile Dan Malloyle sügavad kaastundeavaldused ja nimetas juhtunut šokeerivaks, uskumatuks ja kohutavaks.

"See, et sihtmärgiks valiti lapsed teeb selle veretöö eriti jäledaks," märkis peasekretär.

Euroopa Liidu välispoliitika juht Catherine Ashton väljendas samuti kohkumust ja õudu seoses Sandy Hooki algkoolis aset leidnud veresaunaga.

Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso kõneles "sügavast šokist ja õudusest", mis teda juhtunust kuuldes valdas.

"Noored lootust tulvil elud on hävitatud," ütles Barroso.

"Austraalia leinab koos Ameerikaga. Nagu president Obama ja tema kaasameeriklaste - nii on ka meie südamed murtud. Me jagame Ameerika vapustust selle mõttetu ja mõistetamatu kuriteo üle," ütles peaminister Julia Gillard.