„Raketikaitse on kaitseks,“ ütles NATO peasekretär Jens Stoltenberg väljaande Stars and Stripes vahendusel. „See on puhtalt kaitseotstarbeline.“

Stoltenberg osales koos Rumeenia peaministri Dacian Cioloși ja USA kaitseministri asetäitja Bob Workiga tseremoonial USA mereväebaasis Rumeenias Deveselus, kus on nüüdseks stardiseadeldistes valmis 24 raketti SM-3, mida saab kasutada lühi- ja keskmaa ballistiliste rakettide vastu.

Neljapäevane tseremoonia kuulutas objekti ametlikult tegutsevaks. Ametlikult antakse see NATO käsutusse alliansi tippkohtumisel sel suvel Varssavis.

USA teatel on süsteem, mida nimetatakse European Phased Adaptive Approach’iks (EPAA), vajalik kaitseks Iraani ballistiliste rakettide vastu, mille sihtmärgiks võivad olla Euroopa linnad või USA baasid. Venemaa on aga juba pikka aega nimetanud seda potentsiaalseks ohuks oma rakettidele ja regionaalse strateegilise tasakaalu rikkumiseks.

„See objekt Rumeenias, nagu ka objekt Poolas, ei ole suunatud Venemaa vastu,“ ütles Stoltenberg. „Püüdurrakette on liiga vähe ning nad on paigutatud liiga kaugele lõunasse või liiga lähedale Venemaale, et need oleksid võimelised Venemaa mandritevahelisi ballistilisi rakette vahelt lõikama.“

NATO ametlik väide on, et süsteem on mõeldud Euroopa kaitsmiseks raketitehnoloogiat omavate täpsustamata riikide eest Aasias ja Lähis-Idas.

Work kordas, et süsteem on kaitseotstarbeline ja mõeldud alliansi kaitsmiseks igasuguste ballistiliste rakettide eest.

„Jutt ei käi Venemaast. Jutt käib alliansi kollektiivsest enesekaitsest,“ ütles Work pressikonverentsil. „Kui me tegutseme Venemaa heidutamiseks, ütleme me, et me seda teeme ja miks.“

Worki sõnul on USA korduvalt pakkunud Venemaale näha tehnilisi üksikasju, et Venemaa mõistaks süsteemi võimekusi ja seda, et see ei kujuta endast strateegilist ohtu.

Objekt asub Rumeenia endises lennubaasis riigi lõunaosa maapiirkonnas.

Deveselu objekt on üks osa suuremast EPAA süsteemist, mida USA rajab NATO-le kasutamiseks. Teiste komponentide hulgas on neli USA mereväe juhitavate rakettidega varustatud sõjalaeva (hävitajat) Hispaanias Rotas, eelhoiatusradarisüsteem Türgis ning juhtimiskeskus USA õhujõudude baasis Saksamaal Ramsteinis.

Reedel algab teise raketibaasi rajamine Poolasse Redzikowosse, mis peaks tööle hakkama 2018. aasta lõpuks.

Rumeenia peaminister Cioloș ütles ajakirjanikele, et tema riik ei pea vastama Venemaa kriitikale USA objekti võõrustamise eest.

„Iga riigi jaoks on seaduslik suunata oma ressursid enese kaitsmisele,“ ütles Cioloș.