Prantsusmaa sõnakas sekkumine Ukraina kriisi pole veel kaasa toonud 1,2 miljardi euro suuruse tehingu katkestamist, kirjutas France24.

Dessantlaev Vladivostok lahkus kolmapäeva päikesetõusu ajal Prantsusmaa läänerannikul asuvast Saint-Nazaire'i sadamast kolme päeva pikkusele testsõidule merel. 22 000-tonnine sõjalaev suudab maale saata 450-mehelise dessandi koos tankide ja helikopteritega.

2011. aastal sõlmitud kokkulepe kahe dessantlaeva müügi kohta oma jõudu kasvatavale Venemaale sai teravat kriitikat mitmelt NATO riigilt, teiste seas Eestist. Tehingut kritiseeris ka mitu USA senaatorit, kes kartsid, et venelased saavad enda kätte NATO kommunikatsiooni- ja relvasüsteemid. Laevaehitaja rahustas siiski, et kommunikatsioonisüsteemidega varustatakse laev vaid siis, kui Vene merevägi saab selleks NATO loa.

Ka praegu pole tehingu peatamine päevakorral. Prantsusmaa välisminister Laurent Fabius lausus esmaspäeval, et kriis pole veel jõudnud sellisesse faasi, kus Prantsusmaa kaaluks laevamüügi peatamist. Prantsusmaa soovimatus kasutada laevatehingut Moskva survestamiseks paneb paljusid kahtlema, kui tõsiseltvõetavalt on Prantsusmaa valmis Venemaa peatamiseks karme majandussanktsioone kasutama.

Pariisis asuva mõttekoja IRIS Venemaa ja relvatööstuse ekspert  Philippe Migault lausus, et "allkirjastatud leping on allkirjastatud leping. Igasugune viivitus või katkestamine tähendab, et laevaehitaja peab tasuma trahve. Tehing hoiab Saint-Nazaire'is ka hulga töökohti."

"See tehing ei too kaasa mingit tundliku tehnoloogia eksporti. Prantsusmaa müüb helikopterikandja, aga mitte sellega kaasas käivaid helikoptereid," lausus Migault.