Meelavaldust juhtisid opositsiooniliidrid, kelle seas oli ka kaks endist Poola presidenti - Aleksander Kwasniewski ja Bronislaw Komorowski, vahendas BBC. Ühtlasi tähistati ka riigi kommunistliku süsteemi kokkukukkumise 27. aastapäeva.

Poola opositsioon leiab, et riik liigub praegu demokraatlike põhimõtete allasurumise kursil. Ka Euroopa Liit on kritiseerinud valitsevat Õiguse ja Õigluse parteid muudatuste pärast meedia tegevust reguleerivas seadusandluses ning riigiaparaadi poolt teostatava jälitustegevuse osas.

Näiteks otsustab muudatuse kohaselt Poola rahvusringhäälingu juhatuse ning personali rahandusministeerium.

Lisaks muudeti Poola riigikohtu tegutsemiskorda ning nüüdsest on vaja 2/3 kohtunike üksmeelt, et otsus kehtiks. Samuti piisab nüüd otsuse tegemiseks sellest, kui arvamust avaldab 15 riigikohtunikust vähemalt 13. Kriitikute sõnul aitavad need muudatused valitsuse positsiooni riigikohtust paremini läbi suruda.

Tänavu jaanuaris võttis Poola parlament vastu ka seaduse, mis annab justiitsministeeriumile kontrolli prokuratuuri üle.

Õiguse ja Õigluse partei on rahva seas siiski üsna populaarne, kuna tõstis lastetoetusi, lubas ehitada odavaid elamispindu ning vandus vastu seista moslemitest immigrantide riiki sisselubamise vastu.