Nutitelefonidega seotud kokkupõrked jalakäijate ja sõidukite vahel on Lõuna-Koreas viie aastaga enam kui kahekordistunud. 2014. aastal teatati umbes tuhandest sellisest juhtumist, teatas riigi liiklusohutusamet AFP vahendusel.

Probleem on eriti terav, sest Lõuna-Koreas omab nutitelefoni nüüdseks juba umbes 80 protsenti elanikkonnast ning enamik neist näib ühtaegu tegelevat tänaval kõndimise ja mingi teksti telefoni tippimisega.

Et vähendada inimeste arvu, kes kas astuvad hoolimatult liikluskeerisesse või põrkavad kõnniteel omavahel kokku, alustasid maailma ühe internetiseerituma linna Souli võimud sel nädalal 300 hoiatusmärgi paigutamist viide kohta pealinnas.

Mõned märgid on kinnitatud valgusfooripostide külge ning kujutavad nutitelefoni vaatavat inimest, kes on just saamas lööki autolt.

Võttes aga arvesse seda, et märgid on suunatud inimestele, kes telefoniekraanilt ülespoole ei vaata, et selliseid hoiatusi näha, on teised märgid paigutatud otse kõnniteele.

Lõuna-Korea nutitelefonikasutajad veedavad keskmiselt neli tundi päevas selle ekraani jõllitades ning 15 protsendil neist on sõltuvuse sümptomid, selgub riiklikest andmetest.

Soul kavatseb jälgida hoiatusmärkide efektiivsust kuni aasta lõpuni ning otsustab siis, kas projekti laiendada.

Samasuguseid kampaaniaid on juba proovitud Euroopas.

Belgias Antwerpenis on mõnedel rahvarohketel ostutänavatel eraldi käimisrajad nutitelefonikasutajatele, kus neil ei ole ohtu teiste inimestega kokku põrgata.

Saksamaal Augsburgis pandi aga nutitelefoni jõllitajatele trammiteede ületuskohtadesse sillutise sisse eraldi foorid.