Vabariigi Presidendi sõnul on Eestil ja Uus-Meremaal mitmeid võimalusi koostööks ja kogemuste vahetamiseks e-riigi ja statistika kogumise vallas ning digitaalse ühiskonna ülesehitamisel.

„Uus-Meremaa on juba seitse korda edukalt kandideerinud ÜRO julgeolekunõukogusse, viimane kord 2015-2016, kui eesmärgiks oli tuua julgeolekuprobleemina välja ka kliimamuutused. Digitaalse ühiskonnana on Eesti huvi tuua julgeolekunõukogu fookusesse küberjulgeoleku teemad ning hindame sealjuures kõrgelt Uus-Meremaa abi piirkonna saareriikidega suhete sisseseadmisel,“ lausus president Kaljulaid peale kohtumist.

Kohtumise lõpul kinkis Eesti riigipea peaminister Ardernile Lotte ja Bruno nukud. „Tean, et saite hiljaaegu tütre. Lotte on Eesti tüdrukute hea eeskuju, kes pole kunagi midagi kuulnud sellest, et tüdrukud ei võiks teha poistega võrdselt karated, leiutada masinaid või lennata kuule,“ põhjendas president Kaljulaid.

Eesti riigipea kohtus täna Wellingtonis Uus-Meremaa kindralkuberneri Dame Patsy Reddyga, kellega arutati Uus-Meremaa rolli kliimamuutustega võitlemise eestkõnelejana ning Eesti kogemusi digiühiskonna ülesehitamisel.

Eile kohtus president Kersti Kaljulaid Uus-Meremaa riigi digiteenuste ministri Megan Woodsiga, et arutada meie riikidevahelist koostööd digivaldkonnas ning Vaikse Ookeani saareriikide diplomaatiliste esindajatega, et tutvustada Eesti ÜRO julgeolekunõukogu kandidatuuri eesmärke.

Visiit jätkub Ameerika Ühendriikides, kus president Kaljulaid esineb Detroidis maailma linnapeade tippkohtumisel City Lab, kohtub Detroidi linnapea Michael Bloombergiga ning New Yorgis ÜRO peasekretäri António Guterresi, frankofoonia riikide ning Aafrika Liidu riikide suursaadikutega. President Kaljulaid kõneleb ka Columbia Ülikoolis ning külastab New Yorgi Eesti Kooli.